انواع سمپلرهای آزمایشگاهی یا میکروپیپت چه کاربردی دارند؟ سمپلر های آزمایشگاهی یا میکروپیپت ها برای حجم های کم مایعات در محدوده ۱ تا ۱۰۰۰ میکرولیتر ساخته شده اند. پیپت های پلاستیکی یکبار مصرف که دارای علامتی برای حجم خاصی هستند وجود دارند، این پیپت ها با خاصیت موئینگی پر میشوند و خالی شدن آن ها به کمک یک قطره چکان پلاستیکی صورت میگیرد.
رایج ترین نوع میکروپیپت ها نوع نیمه خودکار آن ها می باشد که از خاصیت جابجایی مثبت (Positive displacement) یا جابجائی هوا (air displacement) برای پیپت کردن استفاده میکنند. مدل های جدیدی نیز وجود دارند که حجم آنها به صورت دیجیتال نمایش داده می شود.
پارس پیوند، مشاور شما در تامین مواد مصرفی آزمایشگاه برای خرید انواع سمپلر با مشاوران ما در تماس باشید. راه های تماس با ما:- شماره تلفن شرکت:021-40660490-5
- داخلی: 1053، 1055، 1056، 1058
- شماره های واتساپ: 09101701080, 09103146893, 09103147287, 09036641890
سازندگان زیادی، پیپت های نوع جابجائی هوا (air displacment) را تولید می کنند که همگی از نوع پیستونی هستند. میکروپیپت های جابجایی هوا از یک سر (tip) پلاستیکی یکبار مصرف استفاده می کنند که دارای انواع مختلف دارای قابلیت های مختلف می باشند و اکثرأ توانایی دور انداختن سر (tip) استفاده شده را دارند (Tip Rejector).
انواع سمپلر: سمپلر مولتی کانال سمپلر تک کاناله سمپلر الکترونیکی سمپلر مولتی کانال، انتقال مقادیر اندک مایع را به شکل دقیق انجام می دهد. با استفاده از چنین سمپلر هایی، به سرعت پر کردن یک میکروپلیت 96 ، 384 ، یا 1536 خانه ای امکان پذیر است. نظیر یک سمپلر معمولی، سمپلر های مولتی کانال برای حجم های خاصی از یک چند میکرو لیتر گرفته تا چند صد میکرو لیتر کالیبره می شوند. در انتخاب یک سمپلر مولتی کانال مهم است حجمی با اندازه ی درست برای کار خود انتخاب کنید تا به دقیق ترین شکل ممکن مایعات را انتقال دهید .سمپلر تک کاناله سمپلر های تک کاناله معمولا بین 0 تا 2500 میکرو لیتر از مایع را توزیع می کنند ، و به دو شکل موجود هستند : حجم ثابت یا حجم متغیر. سمپلر های حجم متغیر دارای انعطاف پذیری در تغییر حجم های مورد نیاز بر طبق یک ارزیابی خاص هستند. یک مجموعه از سمپلر های قابل تنظیم که طیفی از 0 تا 1000 میکرو لیتر را تحت پوشش قرار می دهند برای اکثر کار ها کافی هستند.
حجم اختصاص یافته به سمپلر های حجم ثابت نمی تواند تغییر کند. این امر مانع بروز خطا در توزیع حجم نادرست می شود. ویژگی هایی که باید در سمپلر های تک کاناله به دنبال آن بود شامل معتبر سازی، آلودگی زدایی و کالیبراسیون ساده و سازگاری با نوک سمپلر های موجود در بازار می شود. یکی دیگر از مزیت هایی که سمپلرهای حجم ثابت دارند این است که عموما در روند کالیبراسیون توسط مراکز و آزمایشگاه های کالیبراسیون، سمپلرهای متغییر در صورت خطی نبودن میزان حجم برداشتی در حجم های مختلف موفق به اخذ گواهی کالیبراسیون نمی شوند در صورتی که در مورد سمپلرهای حجم ثابت این مشکل بوجود نمی آید.
برای انجام کار های روزمره با سمپلر، یک سمپلر تک کاناله ی استاندارد جوابگوی نیاز های شما در رابطه با جا به جایی مایع است. ولی اگر شدت کار شما با میکروپلیت ها زیاد است، یک سمپلر مولتی کانال را نیز مد نظر داشته باشید.
سمپلر الکترونیکی سمپلر های الکترونیکی جایگزین های ارگونومیک عالی برای سمپلر های دستی هستند و راهی عالی به منظور افزایش بازده نمونه می باشند. سمپلر های الکترونیکی اغلب اوقات امکان ایجاد برنامه های سفارشی در دستگاه را در اختیار کاربر قرار می دهند تا میکرو پیپت طبق شرایط متنوع مورد نیاز تغییر یابد. نظیر سمپلر های دستی ، سمپلر های الکترونیکی به شکل های مختلف از جمله تک کاناله یا چند کانالی ، 96 خانه یا 364 خانه وجود دارند .
مقایسه سمپلر ثابت با سمپلر متغیر آزمایشگاه هایی که یک کار را بار ها انجام می دهند باید استفاده از سمپلر های ثابت را مد نظر داشته باشند. نکته ی مثبت ماجرا این است که ، مدل های دستی حجم ثابت به طور کلی دقیق ترین سمپلر هایی هستند که می توانید بخرید ( حقیقت جالب این است که سمپلر های متغیر همیشه در طیف حجم بالا دقیق ترین هستند یعنی یک سمپلر 10 تا 100 میکرو لیتری به نسبت سمپلر 100 تا 1000 میکرو لیتری با دقت 100 میکرو لیتر بیشتر مایع را توزیع خواهد خواهد کرد . ولی هیچ کدام از نظر تداوم دقت به خوبی مدل ثابت نیستند.)
از طرف دیگر، سمپلر های ثابت یقینا به معنای داشتن حجم ثابت هستند و به احتمال قریب به یقین شما به یک سمپلر متغیر نیز نیاز خواهید داشت. به علاوه، هر حجمی را نمی توان به سهولت خواند. کمپانی های زیادی هستند که سمپلر هایی در حجم های ثابت 5، 10، 20، 25، 50، 100، 200، 500 و 1000 را تولید می کنند ولی هیچ کمپانی سمپلر با حجم ثابت 8.5 را تولید نمیکند.
نوک سمپلر چهار اندازه استاندارد نوک سمپلر برای اندازه گیری حجم های مختلف به وجود آمده است.
P10: برای حجم های 0.5 تا 10 و به رنگ سفید P20: در حجم های 2 تا 20، به رنگ زرد P200: در حجم های 20 تا 200، به رنگ زرد P1000: در حجم های 200 تا 1000، به رنگ آبی
مکانیسم عمل و اجزا سمپلرها سمپلر های آزمایشگاهی عمل جابجایی هوا را به کمک پیستون انجام می دهند، خلائی که در ستون عمودی فلزی و یا سرامیکی و در محفظه ای که هیچ هوایی نمی تواند به آن نفوذ کند، ایجاد می شود. همانطور که پیستون به سمت بالا حرکت می کند، فشاری که پیستون وارد می کند، منجر به ایجاد خلا در فضای خالی پیستون خواهد شد. مایع اطراف سر پیپت به داخل این فضای خلا وارد می شود و در نهایت و در زمان نیاز، آزاد خواهد شد.
این دسته از پیپت ها قادر به برداشت اندازه های دقیق هستند. با این حال، از آنجایی که این سمپلر ها، هوا را جابجا می کنند، میزان خیلی کمی خطا به واسطه نوع ماده جابجا شده وجود دارد، چرا که همواره تغییراتی در محیط مورد نظر رخ می دهد، به ویژه با تغییر دمای محیط و تکنیک های مورد استفاده، بی دقتی در اندازه گیری ایجاد خواهد شد.
به همین دلیل است که این دسته از سمپلر ها باید به دقت مورد استفاده قرار بگیرند، نگهداری و کالیبره شوند و استفاده کنندگان باید آموزش دقیقی برای نحوه استفاده از این دستگاه ها ببینند.
اجزای سازنده سمپلرها
Plunger button (شاسی برداشت و تخلیه) Plunger rod Tip ejector mechanism (مکانیسم اوت نوک سمپلر) Friction ring (پیچ تنظیم حجم) Micrometer (تنظیم کننده حجم) Digital volume indicator (نمایش دهنده حجم) و اجزای سازنده پیستون شامل: Piston پیستون Springs سیلندر Seel , O-ring سیل Shaft coupling غلاف شفت Tip ejector اوت کننده نوک سمپلر Shaft شفت سمپلرها ها از جهت طراحی، وزن، نیروی فشارنده پیستون، و دقت اندازه گیری با همدیگر تفاوت می کنند. وابسته به بودجه و ترجیح مشتری، انواع مختلفی از سمپلرها ها در بازار تجهیزات آزمایشگاهی موجود است.
برای خرید سمپلرهای آزمایشگاهی به چه نکاتی باید توجه کرد؟ کمپانی های مختلفی سمپلرها با حجم های متفاوتی را تولید می کنند. اولین نکته در رابطه با خرید سمپلر نوع کاربرد آن در آزمایشگاه یا مرکز دارد. تولید کنندگان سمپلر دفترچه راهنمایی به همراه محصول ارائه می دهند که درآن مشخصات کلی محصول به علاوه جدول فنی شامل دقت و صحت و همچنین رزولوشن سمپلر (کمترین حجم قابل تنظیم ) وجود دارد.
بر اساس استاندارد (SOP) مربوط به سمپلرها، سمپلرهای حجم های مختلف اجازه داشتن حداکثر دقت و صحت مشخصی هستند. و ما می توانیم با توجه به دقت مورد نیاز در انجام آزمایش ها و دقت و صحت ذکر شده برای هر یک از سمپلرهای کمپانی های مختلف اقدام به خرید سمپلر کنیم. ذکر این نکته ضروریست عموما دقت و صحت ذکر شده در دفترچه راهنما محصول بیشتر از حد استاندارد ذکر شده در استاندارد سمپلرها است و ملاک انتخاب نمی تواند مقایسه این دو باشد.
سمپلر های آزمایشگاهی جزو وسایل حساس و ظریف آزمایشگاه به حساب می آیند و نیازمند سرویس مداوم هستند و امکان فرسودگی و خرابی بعضی قطعات زیاد است. با توجه به قیمت سمپلرها پیشنهاد میشود از برندهایی خریداری شود که خدمات پس از فروش محصول آن ها در ایران وجود دارد. چه بسا با تعویض و تعمیر بعضی از قطعات امکان استفاده طولانی تر محصول وجود داشته باشد.
چگونه از سمپلر خود نگهداری کنیم تا بیشتر عمر کند؟ بهطور کلی مراقبت و نگهداری از سمپلر شامل نظافت مداوم و سرویس دورهای آن میشود. جهت آگاهی از نحوهی نگهداری صحیح از یک سمپلر، میتوانید از نکات کلیدی زیر کمک بگیرید.
1- پس از هربار حجمبرداری، سمپلر خود را تمیز کنید حجمبرداری از نمونههای آزمایشگاهی با استفاده از سمپلر، میتواند باعث کثیفشدن بدنهی سمپلر گردد. ممکن است با این پرسش مواجه شوید که چگونه حجمبرداری از نمونههای مختلف باعث کثیف شدن بدنهی سمپلرها میشود درصورتی که معمولا تنها نوک سمپلر در تماس مستقیم با نمونه قرار میگیرد؟
گاهی اوقات در داخل ظرف نمونه، تنها مقدار اندکی نمونه موجود است و کاربر بهمنظور حجمبرداری، مجبور میشود تا نوک سمپلر را به میزان بیشتری وارد ظرف نماید. در این صورت بدنهی سمپلر در تماس با دیوارهی داخلی ظرف قرار خواهد گرفت و توسط قطرات نمونهی موجود بر روی دیواره، کثیف خواهد شد.
پس از هربار حجمبرداری، سمپلر خود را تمیز کنید در صورت عدم نظافت بدنهی سمپلر و باقیماندن این مواد بر روی آن، به مرور زمان طول عمر مفید دستگاه کاهش یافته و دقت آزمایشات نیز تحت تاثیر قرار میگیرد. بنابراین نظافت سمپلر پس از هربار حجمبرداری را میتوان یکی از اصول مراقبت و نگهداری از سمپلر بهشمار آورد. عموما بهمنظور نظافت سمپلر از شویندههای رقیق، آب و یا اتانول 70 % – 60 % استفاده میشود. اما لازم است تا جهت اطلاع از روشهای صحیح نظافت سمپلر خود، به دفترچه راهنمای دستگاه مراجعه نمایید.
2- نسبت به آلودگیزدایی سمپلر خود اقدام نمایید نمونههای موجود در آزمایشگاه، ممکن است عفونی، سمی، خورنده و یا مضر باشند. یکی از عواملی که میتواند نتایج آزمایشها را با مشکل مواجه کند و همچنین دوام سمپلر را بهشدت تحت تاثیر قرار دهد، است. این مسئله بهطور کلی میتواند ناشی از عوامل زیر باشد.
زمانی که نمونه بیشتر از ظرفیت نوک سمپلر به درون آن مکش شود، ممکن است قطعات داخلی سمپلر در تماس با نمونه قرار گرفته و آلوده شوند. درصورتی که نوک سمپلر حاوی نمونه بوده و سمپلر بهحالت افقی روی میز کار قرار گیرد، آلودهشدن قطعات داخلی، توسط نمونه کاملا امکانپذیر خواهد بود. آلودگیهای ناشی از تشکیل آئروسل نیز نه تنها عمر مفید سمپلرها را تحت تاثیر قرار میدهند، بلکه موجب اشتباه شدن نتایج آزمایشها میشود. در حقیقت یکی از مهمترین اصول مراقبت و نگهداری از سمپلر، برطرفکردن آلودگی قطعات داخلی آن است. بهمنظور آلودگیزدایی سمپلر لازم است تا قطعات پایینی دستگاه جدا شده و با استفاده از روشهای مناسب، نسبت به آلودگیزدایی اقدام شود. این عمل معمولا در آزمایشگاه و توسط افراد باتجربه و متخصص صورت میگیرد. اما لازم است تا جهت آلودگیزدایی سمپلر، حتما به دستورالعملهای ذکر شده در دفترچه راهنمای محصول توجه شود.
3- سمپلر خود را حداقل 1 مرتبه در سال سرویس کنید همانطور که میدانید، مراقبت و نگهداری از سمپلر تنها به نظافت و آلودگیزدایی آن محدود نمیشود. بلکه لازم است تا سمپلر طی فواصل معینی سرویس گردد. سرویس سمپلر شامل اقداماتی مانند کالیبراسیون مجدد، روغنکاری سیستم حرکتی سمپلر و یا جایگزینی و تعمیر قطعات معیوبی مانند هوابندها میشود. توجه داشته باشید که این امر باید الزاما توسط افراد مجرب و کاردان و در مراکز تایید شده صورت گیرد.
4- جهت اطلاع از هرگونه آسیبدیدگی، سمپلر را بهصورت روزانه بررسی نمایید بررسی روزانه، یکی از اقدامات مهم در مراقبت و نگهداری از سمپلر است. لازم است تا اجزای بیرونی سمپلر مانند بدنه و اورینگهای موجود بر روی شفت بهصورت روزانه مورد بررسی قرار گیرند و درصورت وجود هرگونه ترک، شکستگی و یا آسیبدیدگی، سمپلر جهت سرویس و تعمیر به شرکت سازنده ارسال شود.
توجه داشته باشید که استفاده از سمپلرهای آسیب دیده به میزان قابل توجهی در افزایش هزینههای آزمایشگاه شما تاثیر خواهد گذاشت.5- سمپلر خود را همواره بهصورت عمودی و بر روی پایه سمپلر قرار دهید جهت مراقبت و نگهداری از سمپلر، همواره آن را بهصورت عمودی و بر روی پایه سمپلر قرار دهید زیرا نفوذ مایعات به داخل سمپلر نه تنها باعث آلوده شدن و یا خوردگی قطعات داخلی شده، بلکه کارایی و دقت سمپلر شما را نیز با مشکل روبهرو خواهد ساخت.
قراردادن سمپلر بر روی پایه سمپلر در بین مراحل حجمبرداری و یا پس از اتمام آن، علاوهبر افزایش طول مدت کالیبره بودن سمپلر، باعث طولانی شدن عمر دستگاه نیز میشود.
توجه داشته باشید که هرگز سپلر را درحالیکه نوک سمپلر حاوی نمونه است بهصورت افقی روی میز کار قرار ندهید. این امر باعث نفوذ مایع به داخل سمپلر و در نتیجه آسیب دیدن سمپلر خواهد شد.
سمپلر خود را همواره بهصورت عمودی و بر روی پایه سمپلر قرار دهید
6- هنگام اتصال نوک سمپلر دقت نمایید یکی دیگر از نکاتی که ممکن است باعث آسیب دیدن سمپلر شود، نحوه اتصال نوک سمپلر به سمپلر است. درصورتی که در حین اتصال، فشار بیش از حدی اعمال نمایید و یا ضربه بزنید، ممکن است دچار شکستگی شود.