اصول حفاظت و ایمنی در آزمایشگاه ها
قسمت اول
حفاظت و ایمنی
برای هر مرکز پزشکی اعم از بیمارستان، پلی کلینیک و یا آزمایشگاه، داشتن یک برنامه مدون «اصول حفاظت و ایمنی» از اهم واجبات است و برای شناسایی خطرات ناشی از کار و ایمنی درباره هر یک از آن ها باید تمام کوشش های لازم به عمل آید و سازمانی متناسب با وسعت هر موسسه ای تشکیل گردد.
نخستین مرحله کار، برنامه ریزی دقیق برای آن است و تشکیل «کمیته ایمنی» از اولویت خاصی برخوردار است و رئیس موسسه آموزشی و مسئول مستقیم ایمنی هستند ولی می توانند وظایف خود را به کمیته تفویض کنند.
کمیته ایمنی
کمیته ایمنی معمولاً از ۵ تا ۱۰ نفر (با توجه به وسعت بیمارستان یا آزمایشگاه) از کارمندان با تجربه بخش های مختلف تشکیل میشود و یک فرد مسئول به عنوان افسر ایمنی که در مقابل رئیس بیمارستان یا آزمایشگاه مسئول است، به عنوان دبیر کمیته انتخاب میگردد. در یک بیمارستان بزرگ ۲۰۰ تختخوابی یا بیشتر یا موسسات تحقیقاتی و دانشگاه ها و آزمایشگاه ها، بهتر است این فرد دارای درجه مهندسی بهداشت باشد. یک میکروب شناس و یا یکی از کارشناسان آزمایشگاه و نمایندگانی از قسمت اداری باید عضویت این کمیته را دارا باشند. در صورت نیاز باید نمایندگانی از سازمان های آتشنشانی، سازمان انرژی اتمی، اداره کل بهداشت محیط، اداره کل بهداشت حرفهای و سازمان حفاظت محیط زیست و… به صورت مشاور در جلسات کمیته که حداقل هر دو ماه یکبار باید تشکیل شود شرکت کنند.
تشکیل کمیته ایمنی در موسسات آموزشی و دانشگاهی از ضروریات است و نماینده منتخب دانشجویان باید به عنوان عضو در جلسات کمیته شرکت نماید.
در یک آزمایشگاه کوچک می توان این وظیفه را به سوپروایزر و یا یک تکنسین مجرب به عنوان کار اضافی محول نمود.
مسئول کمیته ایمنی باید فردی مجرب، خونسرد و کاردان باشد و اطلاعات لازم را قبل از احراز پست سازمانی فرا گیرد.
وظایف کمیته ایمنی
وظایف کمیته ایمنی عبارت است از:
- ایجاد امکان کار کردن افراد در یک محیط حفاظت شده وایمن .
- تهیه جزوه راهنما برای رعایت نکات ایمنی و تعیین سیاست و روش های ایمنی در آن سازمان ها.
- دریافت گزارش کلیه حوادث ناشی از کار و تجزیه و تحلیل آن حوادث.
- بازرسی های مداوم از شرایط کار و اعمال سیاستهای تنبیهی درباره افرادی که اصول ایمنی را رعایت نمی کنند.
- تجدید نظر در سیاست های ایمنی در صورت لزوم و اعلام آن به همه کارکنان موسسه.
این امر ممکن است به وسیله یک گروه منتخب از طرف کمیته ایمنی برای تدوین سیاستهای جدید و پیشنهاد آن به کمیته ایمنی عملی شود.
- تهیه و تدوین روش های لازم برای آموزش ایمنی از طریق تهیه پوستر، ویدیو کلیپ و نظایر آن.
- در بخشهای تحقیقاتی در صورتی که محققی بخواهد با یک ماده شیمیایی جدید و یا یک میکروارگانیسم جدید کارهای تحقیقاتی تازه انجام دهد، قبل از انجام هرگونه کارهای تحقیقاتی باید مراتب را به کمیته ایمنی گزارش نماید تا معیارهای حفاظتی کارکنان بخش و محیط کار برای آن ماده یا میکروارگانیسم مخصوص مشخص گردد.
- کلیه مسئولان، بخش ها، رؤسای دپارتمان های مختلف و سوپروایزرها، برای رعایت مقررات ایمنی در مقابل کمیته ایمنی مسئولیت مستقیم دارند و کلیه کارکنان موظف به قبول مسئولیت های خود در این باره و ادامه آن در تمام مراحل کار می باشند.
- کمیته ایمنی و مدیران سازمان موظف اند، کلیه امکانات کمک های اولیه را برای کارمندان خود بر طبق استانداردهای بین المللی فراهم نمایند.
- برای موارد فوری و اضطراری، کمیته ایمنی باید یک زیرمجموعه اضطراری EMERGENCY SUB COMMITTEE تشکیل دهد .
نام، مشخصات، آدرس و شماره تلفن گروه کمیته اضطراری باید مشخص و در دسترس همه کارکنان باشد. در هر زمان باید مسئولیت دائمی و موظف، به عهده یکی از اعضای گروه محول شود (ON Call) و این فرد در تمام موارد چه در محل کار و یا منزل باید با مسئولان و کارکنان شیوههای مختلف سازمان خود در تماس باشد و بهتر است که از سیستم های مخابراتی قابل حمل و نقل استفاده شود.
کمیته اضطراری باید برای موارد خطر فوری مانند آتش سوزی، زمین لرزه و نظایر آن برنامه ریزی کند و هر از گاهی کارکنان موسسه را به طور اتفاقی برای مواجهه با خطر آزمایش کند.
ارزیابی حوادث
ارزیابی واقعی از اتفاقات که ممکن است در یک بیمارستان و یا آزمایشگاه به وجود آید، بسیاری از اتفاقات قابل کنترل و پیشبینی را آشکار می سازد؛ مثلا آتش سوزی که ممکن است یک یا چند بخش بیمارستان یا آزمایشگاه را فراگیرد.
ریختن و تراوش مواد شیمیایی در کریدورها و یا داخل آزمایشگاه، ریختن مواد رادیو اکتیو در محل کار، نشت گاز های سمی و یا سوزانده، نقص قدرت هودهای باکتریولوژیک و شیمی، خرابی سیستم برق و سیم کشی ها که ممکن است منجر به آتشسوزی گردد.
تراوش کردن مواد بیماری زا در داخل اتاق های درمانگاه، بیمارستان و یا آزمایشگاه و بسیاری دیگر از نظایر این حوادث.
کمیته ایمنی و کمیته اضطراری باید برای هر یک از موارد فوق و نظایر آن دستورالعمل های لازم را تهیه و در دسترس افراد قرار دهند.
توصیه می شود که اگر در ساختمان چند طبقه کار می کنید، تیم اضطراری از نمایندگان هر یک از طبقات تشکیل شود که به تمام مشخصات آشنایی کامل داشته باشند.