مقالات

تست هلیکوباکترپیلوری در مدفوع چگونه انجام میشود؟

هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori) ، باسیل گرم منفی مارپیچی و متحرک بوده که در سطح معده و داوزدهه وجود دارد. این باکتری یکی از علل مهم بیماری های گوارشی مانند التهاب مزمن معده، زخم معده و دوزادهه، پپنیک اولسر، گاستریت و بعضی از سرطان های گوارشی شناخته شده است؛ با این حال در برخی از بیماران بدون علائم کلینیکی میباشد، اما در برخی دیگر، این باکتری می تواند باعث انواع اختلالات گوارشی شود. اینها شامل گاستریت (التهاب معده)، زخم معده (زخم در معده، روده کوچک یا مری) و انواع خاصی از سرطان معده است.

روش های مختلفی برای آزمایش عفونت هلیکوباکتر پیلوری وجود دارد. آزمایش خون، مدفوع و تنفس از جمله روشهای تشخیص هلیکوباکتر پیلوری هستند.

پارس پیوند، مشاور شما در تامین مواد مصرفی آزمایشگاه

برای خرید تست رپید هلیکوباکتر پیلوری در مدفوع، در فستیوال فروش پارس پیوند با مشاوران ما در تماس باشید. راه های تماس با ما:

  • شماره تلفن شرکت:5-40660490-021
  • داخلی: 1053، 1055، 1056، 1058
  • شماره های واتساپ: 09101701080, 09103146893, 09103147287, 09036641890
  • دایرکت اینستاگرام: @parspeyvand

هلیکوباکتر پیلوری می تواند به بافت معده و قسمت اول روده کوچک (اثنی عشر) آسیب برساند. این می تواند باعث قرمزی و درد (التهاب) شود. در برخی موارد می‌تواند باعث ایجاد زخم‌های دردناکی به نام زخم معده در دستگاه گوارش فوقانی شود.

هلیکوباکتر پیلوری به پوششی که از معده محافظت می کند حمله می کند. این باکتری آنزیمی به نام اوره آز می سازد. این آنزیم اسید معده را خنثی می کند ,باعث ضعیف شدن پوشش معده می شود.

سلول‌های معده بیشتر در معرض خطر آسیب دیدن توسط اسید و پپسین  و مایعات گوارشی قوی هستند که می تواند منجر به زخم در معده یا دوازدهه شود.

باکتری هلیکوباکتر پیلوری نیز می تواند به سلول های معده بچسبد. معده شما نمی تواند به خوبی از خود محافظت کند و ناحیه قرمز و متورم می شود (التهاب).

هلیکوباکتر پیلوری همچنین می تواند معده را وادار به ساخت اسید بیشتر کند.

کارشناسان معتقدند که این میکروب ها می توانند از طریق دهان از فردی به فرد دیگر منتقل شوند، مانند بوسیدن.

همچنین ممکن است از طریق تماس با استفراغ یا مدفوع نیز منتقل شود. همانطور که گفتیم هلیکوباکترپیلوری یک باکتری مسری میباشد و از دهان منتقل میشود، به این معنی که از راه غذا یا آب آلوده نیز منتقل میشود.

روش های مختلفی برای آزمایش عفونت هلیکوباکتر پیلوری وجود دارد. آزمایش خون، مدفوع و تنفس از جمله روشهای تشخیص هلیکوباکتر پیلوری هستند.

هلیکوباکتر پیلوری معمولا در دوران کودکی منتقل می شود و در صورت عدم درمان تا آخر عمر باقی می ماند. این عفونت حدود نیمی از جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار می دهد، اما شیوع آن با توجه به موقعیت مکانی و استانداردهای بهداشتی متفاوت است. هلیکوباکتر پیلوری دارای خواص منحصر به فردی برای رشد در محیط اسیدی معده است.

تست تشخیص آنتی ژن هلیکوباکترپیلوری در مدفوع همچنین میتواند جهت بررسی اثر بخش بودن درمان بیماری همزمان با تست تشخیص آنتی بادی هلیکوباکترپیلوری در سرم انجام گیرد.

آزمایش هلیکوباکتر پیلوری برای تشخیص عفونت هلیکوباکتر پیلوری استفاده میشود. این عفونت در معده و قسمت فوقانی روده کوچک صورت میگیرد. H.pylori می تواند باعث زخم معده شود. اما بیشتر افراد مبتلا به هلیکوباکترپیلوری در سیستم های گوارشی خود دچار زخم نمی شوند. تجزیه نمونه خون ممکن است شواهدی از عفونت فعال یا قبلی HP stool در فرد را نشان دهد. با این حال، آزمایش نفس و مدفوع در تشخیص عفونت های فعال Hp stool بهتر از آزمایش خون است.

شایان ذکر است که نزدیک به 50 تا 75 درصد از جمعیت جهان دارای باکتری هلیکوباکتر پیلوری هستند. این عفونت بیشتر در کشورهای در حال توسعه رواج دارد، عفونت در کودکانی که در شرایط شلوغ زندگی می کنند و همچنین در مناطقی با بهداشت ضعیف زندگی می کنند، به احتمال بیشتری رخ می دهد.

هنگامی که علائم عفونت هلیکوباکتر پیلوری رخ می دهد، معمولاً به گاستریت یا زخم معده مربوط می شود و علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد یا سوزش معده
  • درد معده که ممکن است زمانی که معده خالی است بدتر شود
  • حالت تهوع
  • از دست دادن اشتها
  • آروغ زدن مکرر
  • نفخ
  • کاهش وزن ناخواسته

نحوه انجام آزمایش:

برخلاف سایر آزمایش‌هایی که معمولاً برای تشخیص عفونت استفاده می‌شوند، آزمایش آنتی ژن مدفوع، آنتی ژن باکتری را تشخیص می‌دهد. آزمایش آنتی ژن مدفوع بررسی می کند که آیا آنتی ژن H. Pylori در مدفوع وجود دارد یا خیر.

آزمایش آنتی ژن مدفوع دارای جنبه های مثبت بسیاری است، از جمله مزایای این تست میتوان به موارد زیر اشاره کرد: غیر تهاجمی، سریع، دارای حساسیت، و قابلیت اطمینان. این آزمایش را می توان هم برای تشخیص عفونت و هم برای نظارت بر اثربخشی درمان، چهار هفته پس از پایان درمان استفاده کرد. هزینه کم، استفاده آسان و امکان جمع آوری نمونه و انجام آزمایش در منزل، استفاده از این روش را به طور فزاینده ای گسترش داده است.

برای انجام این آزمایش توجه به نکات زیر ضروری است:

اجازه دهید تست و نمونه ها به دمای اتاق برسند.

_ نمونه های مدفوع (1 تا 2 میلی لیتر یا 1 تا 2 گرم) را در ظرف تمیز و خشک جمع آوری نمایید. بهترین نتیجه زمانی به دست می آید که آزمایش بعد از جمع آوری نمونه انجام میشود. نمونه های در دمای 2-8 درجه سانتی گراد به مدت دو روز قابل نگهداری است. جهت نگهداری طولانی تر میتوان نمونه ها را در دمای منفی 20 درجه سانتی گراد تا یک سال نگهداری کرد.

  • اگر نمونه مدفوع جامد باشد:

درب ظرف جمع آوری نمونه را باز نموده و اپلیکاتور موجود در بافر را حداقل در 3 قسمت مختلف نمونه مدفوع وارد کنید و بچرخانید و هر بار داخل ظرف حاوی بافر کرده و به خوبی مخلوط نمایید.

  • اگر نمونه مدفوع مایع باشد:

قطره چکان را به صورت عمودی در نمونه مدفوع قرار داده و حدود 80 میکرولیتر نمونه بردارید و در داخل بافر بریزید. میکروتیوپ محتوی نمونه و بافر را ورتکس کنید تا نمونه و بافر کاملا با هم مخلوط شوند.

_ آزمایش را طبق دستورالعمل مندرج در راهنمای تست انجام دهید.

_ دو قطره ی پر از نمونه را روی قسمت S کاست ریخته و تایمر بزنید. از تشکیل حباب هوا در قسمت S جلوگیری نمایید.

_ پس از گذشت 10 دقیقه نتایج را به شرح زیر تفسیر نمایید. نتایج نباید بعد از 20 دقیقه تفسیر گردد.

مثبت: دو خطی رنگی مجزا ظاهر میشود و یک خط باید در ناحیه خط کنترل (C) و دیگری در ناحیه خط تست (T) باشد.

شدت رنگی که در ناحیه تست (T) تشکیل میشود با توجه به غلظت آنتی بادی هلیکوباکترپیلوری متفاوت بوده، لذا سایه ای از رنگ که در ناحیه تست (T) تشکیل میشود هم باید مثبت در نظر گرفته شود.

منفی: یک خط رنگی در ناحیه خط کنترل (C) ایجاد شده و هیچ خطی در ناحیه تست (T) به وجود نمی آید.

نامعتبر: نتیجه در صورتی نامعتبر است که هیچ خطی در ناحیه خط کنترل (C) ظاهر نشود، حتی اگر خطی در ناحیه خط تست به وجود بیاید.