کووت اسپکتروفتومتر لولهها یا قالبهای استانداردی هستند که محلول درون آنها ریخته میشود. استفاده از لوازم ازمایشگاهی نظیر کووت یا سل آزمایشگاهی برای اندازهگیری جذب نور در آزمایشگاهها بسیار مهم است. در صورت عدم دقت در خرید کووت آزمایشگاهی باکیفیت، ممکن است نتایج آزمایش به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم تحت تاثیر قرار گیرد. با توجه به اهمیت اصول نگهداری از نمونهها، از این محصولات با سطح مقطعهای گرد، مربعی، مستطیلی برای نگهداری نمونههای محلول برای اندازهگیری کیفی استفاده میگردد.
کووت ها از کوارتز، پلاستیک، پلی کربنات یا شیشه در اندازه های مختلف ساخته شده اند و در برابر خش مقاوم هستند.
پارس پیوند، مشاور شما در تامین مواد مصرفی آزمایشگاه
برای خرید کووت با مشاوران ما در شرکت پارس پیوند در تماس باشید.
راه های تماس با ما:
شماره تلفن شرکت:5-40660490-021
داخلی: 1053، 1055، 1056، 1058
شماره های واتساپ: 09101701080, 09103146893, 09103147287, 09036641890
دایرکت اینستاگرام: @parspeyvand
کووتها برای نگهداری نمونهها برای اندازهگیری طیفسنجی طراحی شدهاند، برای طیف سنجی یک پرتو نور از داخل نمونه در داخل کووت عبور داده میشود تا جذب، گذر، شدت فلورسانس، پلاریزاسیون فلورسانس و یا طول عمر فلورسانس نمونه را اندازهگیری می کنند. این اندازه گیری با اسپکتروفتومتر انجام می شود.
کووت cuvette از ریشه زبان فرانسوی و به معنای “رگ کوچک” می باشد و عبارت است از ظرف کوچک لوله مانند با اضلاع مستقیم و انتهای گرد یا مربعی که یک انتهای آن بسته شده است.
کووت برای استفاده در آزمایشگاه ها به چند دسته تقسیم می شوند؟
کووت در جنس های پلاستیک شفاف ،شیشه ای یا کریستالی (کوارتز) و در حجم های مختلف وجود دارد. کووت پلاستیکی و شیشه ای برای محدوده طیف مرئی و کووت کوارتز برای محدوده فرابنفش استفاده می شود. کوارتز شیشه ای با ثبت حرف G روی آنها و کووت کواترز با ثبت حرف S یا Q روی انها مشخص می شود.
قسمت انتهایی کووت به دو صورت U شکل و مربعی وجود دارد که هر کدام از این انواع برای دستگاهای مشخصی قابل استفاده هستند.
انتها مربعی از U شکل پرکاربرد تر است. زیرا در نوع انتها مربعی نور کمتری نسبت به انتها گرد از بین می رود.
کووت ها حجم های متفاوتی نیز دارند کوچکترین حجم آنها 70 میکرولیتر و بزرگترین حجم آنها 5/2 میلی لیتر یا بیشتر می باشد.
سل های اسپکتروفتومتری معمولاً از دو یا چهار طرف صیقل داده می شوند و سمت صیقلی است که اجازه عبور حداکثری به نور را می دهد.
از آنجایی که در اسپکتروفوتومترهای جذبی، نور به صورت خطی از نمونه عبور می کند، صیقلی بودن تنها دو وجه مقابل یکدیگر کفایت می کند.
در مقابل، برای آزمایش های فلورسانس و پراکندگی که سیگنال در زاویه ای 90 درجه ای نسبت به نور دریافت میشود، هر چهار طرف باید صیقل داده شوند.
میزان جذب نور، مستقیماً با طول مسیر نوری متناسب است و مسافت طی شده توسط پرتو نور از نمونه به عنوان طول مسیر شناخته می شود و یا به عبارت دیگر، طول بین دیواره های داخلی که نور از آن عبور می کند، به عنوان مسیر نوری در نظر گرفته می شود.
با توجه به موارد گفته شده انواع کووت در آزمایشگاه به شرح زیر دسته بندی می شود:
- کووت پلاستیکی:
کووت پلاستیکی، اغلب در سنجش های سریع طیف سنجی نوری استفاده میشوند، جایی که سرعت بالا مهمتر از دقت بالا است. در حقیقت، این نوع کووت را می توان در آزمایشگاه هایی استفاده کرد که نور پرتو خیلی زیاد نیست.
کووت پلاستیکی، محدوده طول موج nm 380-780 (طیف مرئی) را پوشش می دهند و بسیاری از آنها یکبار مصرف هستند تا از آلودگی ناشی از استفاده مجدد جلوگیری شود.
- کووت شیشه ای:
کووت شیشه ای، از پلی استایرن (PS)، پلی متیل متاکریلات (PMMA) و شیشه ساخته می شوند. این مواد برای استفاده در محدوده تشعشع مرئی خوب هستند و دارای محدوده انتقال متوسطی از nm 340 تا nm 2500 هستند. لازم به ذکر است که بیشتر آزمایش ها در این محدوده قرار می گیرند.
- کووت کوارتز:
کووت کوارتز، به طور اختصاصی برای اندازهگیری در محدوده طول موج فرابنفش قابل استفاده هستند، زیرا شیشه و بیشتر پلاستیک ها نور فرابنفش را جذب می کنند و بنابراین در نتایج نهایی تداخل ایجاد می کنند.
کوارتز قابلیت انتقال نور بیشتر و شفافیت بیشتری دارد و بنابراین، برای آزمایش های حساس از آن استفاده می شود. البته، امروزه انوع پلاستیکی یکبار مصرف خاصی نیز وجود دارد که در برابر اشعه فرابنفش شفاف هستند.
سلول های کوارتز، دوام بیشتری نسبت به پلاستیک یا شیشه دارند. گران تر از نوع شیشه ای هستند، اما محدوده طول موجی گسترده ای از nm 190-2500 را پوشش می دهند که در محدوده طیف سنجی UV قرار دارد. بنابراین، برای اندازه گیری طیف UV، این نوع کووت کاربرد دارد.
همچنین کوارتز دارای بالاترین مقاومت حرارتی در بین موارد دیگر است و در هنگام انتخاب کووت نیز توجه به آن ضروری است.
- کووت کوارتز IR:
کووت کوارتز IR برای استفاده در اسپکتروفتومترهای UV-Vis-IR مناسب هستند. کووت کوارتز IR محدوده طول موج nm 220-3500 را پوشش می دهند که علاوه بر ناحیه IR، برخی از مناطق UV را نیز می تواند تحت پوشش قرار دهد.
- کووت یاقوت کبود:
یاقوت کبود بسیار سخت است و خراشیدن آن سخت است. در واقع، این نوع کووت در برابر آسیب های ناشی از برق، گرما و خوردگی شیمیایی بسیار مقاوم است.
محدوده طول موجی بسیار گسترده ای از nm 250-5000 را پوشش می دهد و از آنجایی که محدوده نوری گسترده تر و کیفیت مواد بالاتر است، یکی از گران ترین مواد است.
کووت UV چیست؟
کووت ها در اسپکتروفتومتر UV-Vis یا فلورومتر برای اندازه گیری میزان عبور یا جذب تابش در یک طول موج خاص استفاده می شوند.
کووت های شیشه ای برای اندازه گیری در محدوده قابل مشاهده از 320 تا 2500 نانومتر استفاده می شود. کووت های کوارتز نتایج دقیقی را در کل محدوده UV و قابل مشاهده از 200 تا 2500 نانومتر ارائه می دهند.
از کووت در ازمایشگاه ها چگونه استفاده می شود؟
- غلظت ماده رنگی داخل محلول باید به گونهای انتخاب شود که بتوان طول موج آن را با تقریب 50%T خواند.
- طول موج مخصوص دستگاه و بلانک رفرنس روی 100%T باید تنطیم گردد.
- باید یکی از کووت اسپکتروفتومترها را با محلول پر کنید و T% آن را بخوانید.
- سپس محلول را در کووت دیگری ریخته و T% آن را نیز بخوانید.
- برای بهترین حالت خواندن T% باید کووت را بچرخانید تا بتوانید نتیجه را با کووت اولیه مقایسه کنید.
- برای قرارگیری درست در کووت، بالای سطح آن را علامتگذاری کنید.
- اختلاف بین کووتها باید حداکثر تا %0.5 T باشد. درصورتی که از این حد تجاوز کرد باید لولههای نامناسب را دور بریزید.
حلال و دما می توانند بر اندازه گیری ها تأثیر بگذارند. کووتها هرگز نباید تحت فشار مکانیکی قرار گیرند، زیرا تنش باعث ایجاد شکست مضاعف در کوارتز میشود و بر اندازهگیریها تأثیر میگذارد.
اثر انگشت و قطرات آب در طول اندازهگیری، اشعههای نور را مختل میکنند، بنابراین میتوان از گاز یا پارچه کمپرز برای پاک کردن سطح بیرونی کووت استفاده کرد. حوله کاغذی یا موارد مشابه ممکن است کووت را خراش دهد.
استفاده از اسید و قلیایی به دلیل اثرات خورنده بر روی شیشه اجتناب می شود و استون هنگام کار با کیوت های پلاستیکی نامناسب است. اگر محلول با استفاده از پیپت پاستور به داخل کووت منتقل شود محتوی هوا، ممکن است حباب هایی در داخل کووت تشکیل شود که خلوص محلول را کاهش داده و پرتوهای نور را پراکنده می کند. برای از بین بردن حباب ها از روش انگشت پوشاندن استفاده می شود. محلول موجود در کووت باید به اندازه ای باشد که در مسیر منبع نور قرار گیرد.در صورتی که نمونه نیاز به جوجه کشی در دمای بالا داشته باشد، باید مراقب بود که از دمای بیش از حد گرم برای کووت جلوگیری شود.