نقد و بررسی
محلول اسید سولفو کرمیک
سالهاست که از اسید کرومیک در آزمایشگاه ها به منظور نظافت کردن حمام ها استفاده می شود تا باقیمانده مواد آلی از وسایل شیشه ای پاک شود.
به طور کلی اسید کرومیک به مجموعه ای از ترکیبات تولید شده با فرایند اسیدی شدن محلول های حاوی کرومات و آنیون های دی کرومات یا حل شدن تری اکسید کروم در اسید سولفوریک گفته می شود. اسید کرومیک حاوی کروم شش ظرفیتی است که به دلیل پتانسیل ردوکس بالا از اتم کروم سمی تر می باشد.
اسید کرومیک از نظر خواص اسیدی شباهت بسیاری به اسید سولفوریک دارد و هر دو جزو اسید های قوی دسته بندی می گردند. این ماده به دلیل توانایی براق کردن به صورت گسترده ای در صنعت تعمیر ابزار و وسایل مورد استفاده قرار می گیرد ولی به دلیل نگرانی های بهداشتی و زیست محیطی بسیاری از افرادی که از این ماده شیمیایی استفاده می کنند، استفاده این مواد را در تعمیرگاه های خود متوقف نموده اند. اسید کرومیک بیشتر به صورت محلول آبی ۱۰٪ در دسترس است.
تشکیل محلول اسید سولفو کرمیک
اسید کرومیک زمانی تشکیل می شود که تری اکسید کروم با آب واکنش می دهد. تری اکسید کروم یک ماده کریستالی ظریف به رنگ قرمز روشن یا قهوه ای می باشد و کاملاً در آب محلول است. این ماده دارای خاصیت اکسید کننده قوی می باشد و به خودی خود به CrO3 کاهش می یابد به همین دلیل هرگز نباید در ترکیب با الکل یا فرمالین استفاده شود.
ایمنی
برخورد با این ماده به عنوان یک ماده اکسید کننده قوی که به منظور تمیز کردن فلزات مختلف مورد استفاده قرار می گیرد، سبب انعقاد پروتئین های بدن می شود. دوز کشنده برای این ماده بین ۵ تا ۱۰ گرم است که منجر به مشکلات گوارشی و به دنبال آن سرگیجه، گرفتگی عضلات، گرفتگی عروق محیطی و کما می گردد.
شستشوی معده با آب اولین خط درمان هنگام بلع این ماده شیمیایی می باشد اما شستشو با محلول هیپوسولفیت سدیم و سپس محلول بافر فسفات پاد زهر ویژه اسید کرومیک است.
کاربرد های اسید کرومیک
این ماده بسیار شبیه به اسید سولفوریک می باشد و به راحتی حالت آزاد آن حاصل نمی شود، اما نمک های شناخته شده ای را تشکیل داده که بسیاری از آنها به رنگ قرمز و زرد می باشند. رنگ اسید کرومیک نارنجی- قرمز می باشد که بیشتر در رنگ رزی و به عنوان سفید کننده از آن استفاده می شود.
این ماده یک اکسید کننده قوی می باشد که به جهت اکسیداسیون بسیاری از ترکیبات آلی از جمله الکل مورد استفاده قرار گرفته و در آبکاری با کروم به عنوان یک اکسید کننده قوی و در لعابهای سرامیکی، تولید شیشه های رنگی نیز استفاده می شود.
در شیمی آلی از محلول های رقیق اسید کرومیک برای اکسیداسیون الکل های اولیه یا ثانویه برای سنتز آلدهید ها و کتون های مربوطه استفاده می شود ولی گروه های الکل سوم تحت تاثیر این ماده قرار نمی گیرند.
از آنجایی که اکسیداسیون با تغییر رنگ ترکیب از نارنجی به سبز – آبی نشان داده می شود، همچنین به عنوان تست تحلیل کیفی برای حضور الکل های اولیه یا ثانویه کاربرد دارد.
در فرآیند اکسیداسیون الکل ها یا آلدهید ها به اسید های کربوکسیلیک نیز این ماده یکی از چندین معرفی است که به عنوان کاتالیزور مورد استفاده قرار می گیرد.
.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.