درمان سرطان بخاطر روند سخت و پیچیده ای که دارد همیشه دغدغه ی پزشکان و بیماران بوده است. دانشمندان همواره در پی یافتن بهترین و کم عارضه روش های درمانی سرطان هستند. یافتن یک درمان هدفمند و موثر به خصوص در مراحل اولیهی ابتلا به سرطان برای حفظ جان بیمار اهمیت بسیار زیادی دارد.
اما از چه راهی میتوان به این هدف دست یافت؟
درمان سرطان با جدید ترین روش
دانشمندان برای اولین بار به یک آزمایش خون جدید دست یافته اند که میتواند به پزشکان برای دستیابی به این مهم کمک کند. روش جدید تحلیل خون که ExoSCOPE نام دارد، میتواند در طول ۲۴ ساعت، تاثیر گذاری روش درمانی انتخابی روی تومور را مشخص کند. این آزمایش خون جدید که توسط محققان دانشگاه ملی سنگاپور توسعه یافته است، آزمایشی کم تهاجمی و کاربردی است.
این روش باعث میشود پزشکان در مدت زمان کوتاهی متوجه اثر درمان روی بیماری شوند و در صورت نیاز روش درمان را تغییر دهند.
روش ExoSCOPE
این روش «وزیکول خارج سلولی» (EV) درون خون را مورد بررسی قرار میدهد. وزیکولهای خارج سلولی ذرات ریزی هستند که توسط سلولها منتشر میشوند.
در درمان موفق سرطان، داروی هدفمند باید به سلول سرطانی متصل شود و رشد تومور را مختل کند. سلولهای سرطانی که با دارو ارتباط داشتهاند، EV (وزیکول خارج سلولی) ترشح میکنند که حاوی آن دارو هستند.
با شناسایی این وزیکول ها میتوان اثر بخشی دارو بر درمان سرطان را تشخیص داد.
معایب روش های متداول تشخیص درمان سرطان
در حال حاضر تشخیص نحوه تاثیرگذاری روشهای درمانی روی تومورهای سرطانی نیاز به تصویربرداری از تومور دارد. این فرایند قیمت بالایی دارد و همچنین زمانبر است. با روش های متداول پزشکان پس از چندین هفته میتوانند اثربخشی یک روش درمانی را متوجه شوند.
مزیت های روش جدید آزمایش خون
با روش ExoSCOPE، پزشک میتواند تاثیرگذاری یک روش درمانی را تا ۲۴ ساعت پس از شروع، متوجه شود. این کار باعث کاهش قابل توجه هزینهها و زمان نظارت روی درمان سرطان می گردد.
وزیکول های خارج سلولی چطور روند درمان را مشخص میکنند؟
اندازه ی وزیکولهای خارج سلولی حداقل ۱۰۰ برابر کوچک تر از قطر موی انسان است. امکان مشاهده ی این وزیکول ها با میکروسکوپهای استاندارد وجود ندارد، با این حال میتوان با سنسور خاصی آنها را تحت نظر قرار داد.
سیستم ExoSCOPE با یک تحلیل پیچیده از سیگنالهای نور که توسط نمونه خون جمعآوری شدهاند، میتواند رسیدن دارو به هدفش در بدن را تشخیص دهد.
این روش همچنین میتواند روی عملکرد دارو در گذر زمان هم نظارت کند.
به گفته محققان، این روش آزمایش خون، به حجم کمی خون نیاز دارد که هرکدام از آنها در کمتر از یک ساعت از بیماران گرفته میشوند. این ویژگی باعث میشود ضمن دسترسی به اطلاعات بیشتر، آسیب کمتری به بیمار برسد و آزمایش کمتر تهاجمی باشد.
نتایج تحقیقات بالینی
در آزمایش بالینی روی ۱۰۶ بیمار با سرطان ریه، این روش با دقت ۹۵ درصد توانست تاثیرگذاری دارو را تشخیص دهد که اگرچه با استاندارد کنونی روشهای معمول تفاوتی ندارد، اما در مدت بسیار کوتاهتری چنین کاری را انجام میدهد. این روش میتواند جامعه ی بالینی را برای تصمیم گیری بموقع در مورد درمان و انتخاب موثر ترین روش توانمند کند.
منبع: