لوله آزمایشگاهی یکی از پرکاربرد ترین لوازم آزمایشگاهی است و کاربردهای مختلفی دارد. لوله آزمایشگاهی برای نگهداشتن، گرم کردن و ترکیب کردن مواد شیمیایی جامد یا مایع در حجم ها و مقادیر کم استفاده می شود. لوله آزمایش عموما به شکل یک استوانه است باریک و بلند است که سر آن تخت و باز است و انتهای آن بسته و به شکل محدب است. کاربرد انواع لوله آزمایش در زیست شناسی، نگهداری و کشت موجودات زنده مانند باکتری ها، کپک ها می باشد. لوله آزمایش در پزشکی، عموما جهت نگهداری نمونه های خون استفاده می شود. لوله های آزمایش به سه نوع ساده، خلا و بدون خلا تقسیم بندی می شوند.
پارس پیوند، مشاور شما در تامین مواد مصرفی آزمایشگاه
برای خرید انواع لوله آزمایش ۱۰۰*۱۲ شفاف، لوله آزمایش شفاف ۱۰۰*۱۶، و لوله آزمایش گاما کانتر ۷۵*۱۲ شفاف در فستیوال فروش پارس پیوند با مشاوران ما در تماس باشید.
راه های تماس با ما:
- شماره تلفن شرکت:5-40660490-021
- داخلی: 1053، 1055، 1056، 1058
- شماره های واتساپ: 09101701080, 09103146893, 09103147287, 09036641890
- دایرکت اینستاگرام: parspeyvand@
جنس لوله های آزمایش چیست؟
انواع مختلفی از لوله های آزمایش وجود دارد: شیشه، پلاستیک، فلز و سرامیک. شیشه و پلاستیک رایج ترین هستند در حالی که فلز و سرامیک کمتر رایج هستند. انواع مختلفی از لوله های آزمایش شیشه ای و پلاستیکی وجود دارد.
لوله های آزمایش شیشه ای:
لوله های آزمایش شیشه ای دارای دیواره ضخیم و مقاوم در برابر حرارت و/یا مواد شیمیایی هستند اما اغلب گران تر هستند.
سیلیس ذوب شده برای کاربردهایی که نیاز به پایداری حرارتی خوب و طولانی مدت دارند، مناسب است.
شیشه بوروسیلیکات می تواند در برابر شوک حرارتی و مواد شیمیایی مقاومت کند و آن را به یک لوله آزمایش رایج برای کاربردهای شیمیایی تبدیل می کند.
شیشه کوارتز ترکیبی از مقاومت بالا در برابر شوک حرارتی با انتقال بالای اشعه مادون قرمز (IR) است. از نظر شیمیایی خالص و مقاوم در برابر مواد شیمیایی، همچنین دارای خواص عالی در دمای بالا است.
KIMAX® (Kimble Chase) از شیشه های بوروسولیکات ساخته شده است و در برابر شکستگی و مواد شیمیایی مقاوم است. گاهی اوقات یکبار مصرف و/یا قابل بازیافت است.
Pyrex® (Corning) یکی دیگر از انواع مناسب شیشه های بوروسلیکات است. مانند KIMAX، استحکام مکانیکی و مقاومت حرارتی بالاتری نسبت به انواع دیگر شیشه های تجاری دارد.
Zerdour® یک شیشه سرامیک آلومینوسیلیکات لیتیوم با ضریب انبساط بسیار پایین است.
لوله های آزمایش پلاستیکی:
لوله های آزمایش پلاستیکی نسبت به لوله های شیشه ای وزن کمتری دارند و به طور کلی ارزان تر هستند. همچنین ممکن است در برابر نور و اشعه فرابنفش (UV) مقاومت کنند.
لوله های EPDM مقاومت خوبی در برابر نور خورشید، هوا و ازن دارند. دمای پیشنهادی برای EPDM 70- درجه فارنهایت تا 275 درجه فارنهایت است.
محصولات فلورالاستومر مقاومت خوبی در برابر حرارت، روغن و مواد شیمیایی دارند. با این حال، آنها اغلب عملکرد ضعیفی در دمای پایین دارند.
لوله های نئوپرن در طیف وسیعی از دماها مقاوم هستند و در برابر تخریب اشعه ماوراء بنفش مقاوم هستند.
نیتریل در محدوده -30 درجه فارنهایت تا 275 درجه فارنهایت مقاوم است که آن را به انتخاب خوبی برای برخی از آزمایشاتی که در دمای پایین باید انجام شوند، تبدیل می کند.
محصولات نایلونی و پلی آمیدی دارای مقاومت فشار خوبی هستند و لوله های آزمایش PharMed® (شرکت نورتون) دارای استحکام کششی بالایی هستند.
لوله های آزمایش پلی اتیلن دارای مقاومت شیمیایی عالی هستند، اما مقاومت دمایی ضعیفی دارند. پلی اتیلن (PE) نیز دارای خواص شیمیایی برجسته است، اما نیمه مات است.
لوله های آزمایش پلاستیکی شامل محصولات ساخته شده از پلی پروپیلن (PP)، پلی تترا فلوئورواتیلن (PTFE)، پلی اورتان (PU) و پلی وینیل کلراید (PVC) می باشد.
لوله های پلاستیکی در آزمایشگاه زیست شناسی، اغلب برای انجام آزمایشهای زنده از جمله رشد و آزمایش میکروبها مانند باکتری و قارچ های کوچک نیز استفاده میشود. همچنین، ممکن است از لولههای آزمایش برای جمعآوری نمونههای زیستی مانند خون، بزاق و ادرار استفاده شود.
لوله های پلاستیکی قابلاستفاده در سانتریفیوژ و انواع دستگاههای آزمایشگاهی بوده. همچنین فاقد هرگونه ماده ضد انعقاد می باشند و بسته به پلیمر مصرفی برای ساخت آن، روش های گوناگونی برای استریل کردن آنها وجود دارد.
انواع لوله های آزمایش:
لوله جوش:
لوله جوش یک استوانه ضخیم است که برای جوشاندن مواد شیمیایی استفاده می شود. لوله جوش ضخیم تر و در مقایسه با لوله استاندارد حدود 50 درصد بزرگتر است. از شیشه بوروسیلیکات تشکیل شده است که در برابر شوک های حرارتی مقاوم است. این ماده لوله حتی زمانی که در معرض گرمای شدید قرار می گیرد شکسته یا ذوب نمی شود. لوله های جوش نیز پهن تر از لوله های آزمایش هستند، بنابراین هر ماده ای می تواند در داخل آن بجوشد.
لوله سانتریفیوژ یا لوله فالکون:
از این لوله ها در سانتریفیوژهای آزمایشگاهی استفاده می شود که برای جداسازی مواد شیمیایی جامد و مایع استفاده می شود. این دستگاه برای رسیدن به این هدف، نمونه را می چرخاند. لوله های سانتریفیوژ شبیه لوله های آزمایش مینیاتوری هستند که نوک های مخروطی دارند. این لوله ها می توانند از شیشه و پلاستیک ساخته شوند و دارای طرح های مخروطی مختلفی هستند که بستگی به نوع جامداتی دارد که باید در محلول شیمیایی جدا شوند. لوله های سانتریفیوژ در داخل دستگاه سانتریفیوژ قرار می گیرند و سپس برای مدت زمان مشخصی با سرعت مشخصی می چرخند. تکنسین آزمایشگاه، لوله را پس از تکمیل فرآیند خارج می کند و مایع جدا شده را در ظرفی می ریزد.
لوله فالکون از پلیپروپیلن (PP) نیمه شفاف و یا پلیاستایرن (PS) شفاف ساخته شده است. برای ذخیرهسازی نمونههای مایع با حجمهای 10، 15 و 50 میلیلیتر مورداستفاده قرار میگیرند. فالکونها غالباً بهصورت در پیچدار، غیر قابل نشت و یکبار مصرف بوده. از لوله فالکون ته مخروطی در آزمایشگاه ها برای سانتریفیوژ در دور بالا استفاده میشود. در باکتریشناسی، RIA، استخراج RNA & DNA و سایر روشهای معمول آزمایشگاهی مورداستفاده قرار میگیرد.
لوله های فالکون با جنس بدنه (PP) مقاوم به مواد شیمیایی (الکل و حلالهای آلی ملایم) هستند. در طی فرایند سانتریفیوژ شدن تا 3000 گرم مقاوم هستند و میتوانند در دمای 120 درجه سانتیگراد استریلیزه شوند.
لوله های فالکون با جنس بدنه (PS) قابل سانتریفیوژ بوده و تا 1400 گرم را تحمل میکند. پلیاستایرن مقاوم به محلولهای آبی و اسیدهای ضعیف است ولی قابلاستفاده برای حلالهای آلی، هیدروکربنهای معطر و کلر نمیباشد. این محصول را نمیتوان اتوکلاو نمود.
در برخی از لولههای آزمایشگاه استریل بودن و غیر قابل نشت بودن بسیار مهم است. معمولاً از این لولهها برای انجام آزمایشهای بسیار حساس استفاده میشود.
لوله گاما:
لوله گاما یا لوله پلاستیکی آزمایشگاهی که در سایزهای 75*12 – 65*12 – 92*12 – 100*12 – 100*16 طراحی و تولید میشود مناسب انجام آزمایشهای کلینیکی، دانشگاهی و تحقیقاتی بسیاری مانند تست بیوشیمی، جداسازی سرم، کشت میکروبی و … میباشد. همچنین از لوله گاما در آزمایشگاه شیمی و آزمایشگاه پزشکی نیز برای نگهداری خون یا ترکیب و گرمکردن مواد شیمیایی مایع یا جامد استفاده میشود. اما لازم به ذکر است که مهمترین کاربرد این لوله انجام تست رقت سازی (AIE) و آزمایشهای رادیوایمنواسی (RIA) است.
لوله گاما از پلیپروپیلن (PP) نیمه شفاف یا مات و پلیاستایرن (PS) شفاف ساخت میشود که گاهی ممکن است به آن رنگ مشکی نیز اضافه گردد که برای انجام تست حساس به نور مانند آزمایش بیلیروبین، فولات و ویتامین B12 مورداستفاده قرار میگیرد.
لوله NMR:
NMR مخفف رزونانس مغناطیسی هسته ای است. این لوله ها حاوی طیف سنجی NMR هستند که نوعی تصویربرداری روی مولکول ها در حالت جامد است. لوله های NMR دارای دیواره های شیشه ای بسیار نازک با قطر 3 میلی متر، 5 میلی متر و 10 میلی متر و طول هفت تا هشت اینچ هستند. برای اطمینان از چرخش با سرعت منظم، لوله باید به طور یکنواخت ضخیم باشد. مانند لوله های جوش، لوله های NMR نیز از شیشه بوروسیلیکات ساخته شده اند، اما NMR کوارتز نیز موجود است. پلی اتیلن رایج ترین کلاهک در لوله های NMR است. با این حال، می توان آن را با شعله، سپتوم لاستیکی یا نوار تفلون نیز مهر و موم کرد.
لوله آزمایش یا تست تیوب:
رایج ترین نوع لوله ها با دیواره های نازک و شکل استوانه ای وجود دارند. آنها معمولاً به اندازه و شکل یک انگشت هستند. پایین آن گرد است بنابراین نمی توانند به تنهایی بایستند و معمولاً از پایه لوله آزمایش یا رک آزمایشگاهی برای صاف نگه داشتن آنها استفاده می شود. لوله های آزمایش معمولاً از شیشه ساخته می شوند، اما از فلز، پلاستیک و سرامیک نیز ساخته می شوند. این لوله ها را در آزمایشگاه های شیمی، علوم زیستی و پزشکی بالینی کاربر دارند. برخی افراد نیز از آن برای رشد میکروارگانیسم ها استفاده می کنند.
لوله Thiele
این لوله ها مشابه لوله های آزمایشگاهی هستند با این تفاوت که دارای دسته ای مثلثی شکل که محلول به داخل آن راه دارد نیز می باشند. از این لوله های تیله ای برای تعیین نقطه ذوب یا جوش مواد شیمیایی مختلف به کار گرفته می شوند.
لوله Thistle
این لوله ها طوری طراحی شده اند که به مواد شیمیایی اجازه می دهند مواد را از طریق یک غشای نیمه نفوذپذیر به ارلن مایر اضافه کنند و از این طریق مواد جدید به ترکیبات دیگر وارد شوند.