نقد و بررسی
TSH هورمونی گلیکوپروتئینی است که توسط سلولهای تیروتروپ هیپوفیز قدامی ساخته و ترشح میشود و مسئول تنظیم ترشح هورمونهای تیروکسین و تری یدوتیرونین توسط غده تیروئید است. تنظیم ترشح هورمون TSH از طریق هورمون آزادکننده تیروتروپین (TRH) صورت میپذیرد. سوماتواستاتین هورمون دیگری است که توسط هیپوتالاموس تولید و به عنوان تنظیم کننده منفی TSH شناخته میشود. مقادیر هورمون های T3 و T4 در خون نیز بر میزان ترشح هورمون TSH اثر دارند؛
به طوری که ترشح TSH توسط مقادیر T3 و T4 آزاد موجود در خون به صورت فیدبک منفی تنظیم می گردد. به این ترتیب، TSH یکی از مارکرهای تشخیص هایپرتیروئیدیسم یا هایپوتیروئیدیسم است. حیطه کاربرد این کیت اندازه گیری کمی سطح TSH در نمونه سرم انسان به روش الایزا است.
اگر مقدار هورمون تیروئید در خون بیش از حد (پرکاری تیروئید) و یا بسیار کم (کمکاری تیروئید) باشد، ممکن است نیاز به آزمایش TSH داشته باشید.
علائم پرکاری تیروئید، که به عنوان تیروئید بیش فعال یا هایپر تیروئیدی نیز شناخته میشود، شامل موارد زیر است:
- اضطراب
- کاهش وزن
- لرزش در دستان
- افزایش ضربان قلب
- پف کردن
- برجستگی چشمها
- مشکل خوابیدن
علائم کمکاری تیروئید، که به عنوان هیپوتیروئیدی نیز شناخته میشود، شامل موارد زیر است:
- افزایش وزن
- خستگی
- ریزش مو
- تحمل کم نسبت به سرما
- دورههای قاعدگی نامنظم
- یبوست
شرایط آزمایش TSH چندان پیچیده نیست. این آزمایش را میتوان در هر ساعتی از روز انجام داد. هیچ آمادگی قبلی مثل ناشتا بودن برای انجام این آزمایش نیاز نیست. همچنین قبل از بررسی سطح TSH خون نیازی به قطع مصرف دارو نیست. با این حال مهم است که به پزشک اطلاع دهید که چه داروهایی مصرف میکنید، زیرا برخی از داروها میتوانند بر عملکرد تیروئید تأثیر بگذارند.
البته گاهی گفته میشود که فردی که قصد انجام آزمایش تیروئید را دارد به مدت ۸ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشد. بهتر است این موضوع را دقیقا از پزشک خود بپرسید؛ زیرا برخی از پزشکان به انجام این آزمایش در شرایط ناشتایی تاکید دارند و برخی دیگر ضرورتی برای این کار نمیبینند.
اگر تحت درمان با داروی تیروئید هستید، بهتر است ابتدا آزمایش را انجام دهید و بعد داروی خود را مصرف کنید