کاشت مدفوع در روده موشها و معکوس شدن فرآیند پیری
در سالهای اخیر مطالعات زیادی درباره ی باکتری های موجود در روده و تاثیر آن بر بدن انجام شده است. این تحقیقات نشان داده اند جمعیت باکتریهای روده ارتباط قابل توجهی با سلامت بدن و به خصوص مغز دارد. اختلالاتی مانند اوتیسم، افسردگی، پارکینسون و حتی ویژگی های شخصیتی به گونهای با باکتریهای روده ارتباط دارند!
پیوند یا کاشت مدفوع از موارد جدیدی است که توجه دانشمندان را به خود جلب کرده است. مطالعهای در سال ۲۰۱۷ بر روی ماهیها انجام شد و مشخص کرد که پیوند میکروبهای مدفوع از ماهیهای جوان به ماهیهای پیر باعث افزایش طول عمر ماهیهای پیر تا ۳۷ درصد میشود. با این حال تا کنون تحقیقات کمی در مورد پیوند مدفوع در پستانداران انجام شده است.
مقاله ای در ژورنال علمی Nature Aging چاپ شده است که در آن کاشت مدفوع موش های جوان در موش های مسن تر و تاثیر بر فرایند پیری مغز بررسی شده است. در این مقاله، محققان در شرایط آزمایشگاهی با جایگذاری مدفوع موشهای جوانتر در روده موشهای پیرتر، پروسه زوال شناختی مرتبط با فرآیند پیر شدن موشها را معکوس کردند.
برای درک بهتر این پروسه باید ابتدا مفاهیمی را توضیح دهیم:
باکتری های مفید روده در مدفوع
رودهی انسان ها مانند بسیاری از موجودات زنده دیگر، محل زندگی تعداد بیشماری از باکتری ها است. بیشتر این باکتری ها مفید هستند و فلورنرمال روده یا میکروبیوم را تشکیل می دهند. ای کلای از باکتری های معروف فلور روده ی انسان است که گونه های مفید و گونه های بیماری زا دارد.
میکروبیوم، گروههایی از تریلیونها باکتری هستند که با هم در یک محیط خاص زندگی میکنند. هر اکوسیستمی میکروبیم خاص خود را دارد. گیاهان، انسانها و سایر حیوانات مثل موشها نیز دارای میکروبیوم منحصر به فرد خود هستند.
نقش باکتری ها در دستگاه گوارش
اگر میزان باکتری های مضر روده از باکتری های مفید بیشتر شود، فرد در معرض ابتلا به بیماری های مختلفی قرار می گیرد. چاقی، سرطان و مقاومت به انسولین از جمله بیماری هایی است که می توان به آن اشاره کرد. همچنین میتواند در بروز افسردگی و اضطراب نیز موثر باشد.
باکتری های مفید روده باعث حفظ سلامت دستگاه گوارش و از بین بردن باکتری های مضر و سایر عوامل بیماری زا می شوند. این باکتری ها در تولید اسیدهای چرب کوتاه زنجیره و ویتامین K نیز نقش دارند.
- وجود خون مخفی در مدفوع از جمله مشکلات مهم دستگاه گوارش است که میتواند منجر به سرطان کولون شود. (مطالعه ی مقاله تشخیص خون مخفی (آزمایش OB))
تاثیر میکروبیوم روده بر پیری مغز
میکروبیوم میتواند روی بسیاری از اعمال بدن، از سلامت گوارش تا عملکرد سیستم ایمنی تاثیر داشته باشد، اما ارتباط آن با افزایش سن هنوز به طور کامل مشخص نیست. گروهی از محققان دانشگاه کورک آزمایشی را طراحی کردند تا اثر میکروبیوم قوی موشهای جوان را روی موشهایی با سن بالاتر مشاهده کنند.
در این آزمایش، محققان برنامه غذایی این جوندگان را با مدفوع موشهای جوانتر تقویت کردند. آنها نمونه مدفوع موشهای جوان ۳-۴ ماهه را دو بار در هفته به موشهای سالمند ۲۰ ماهه میدادند. پس از هشت هفته، میکروبیم موشهای پیر شروع به شبیهسازی میکروبیوم موش های جوان کردند. باکتریهایی مثل انتروکوکوس که در موشهای جوان به فراوانی یافت میشوند، در رودهی موشهای پیر شروع به تکثیر کردند.
در این آزمایش نشان داده شد بخش هیپوکامپ مغز که با یادگیری و حافظه مرتبط است، از لحاظ فیزیکی و شیمیایی مانند موشهای جوان کار میکرد. موشهای پیری که از مدفوع موشهای جوان تغذیه کرده بودند، راحتتر از سایر هم سالان خود مازها را حل میکردند و بخشهای خود را راحتتر به یاد می آوردند.
پیوند مدفوع در انسان
کاشت مدفوع در جانداران کار جدیدی نیست، اما تاکنون نمیدانستیم که این عمل میتواند از روند پیری جلوگیری کند.
کاشت مدفوع در انسان نیز برای درمان برخی مشکلات خاص مانند آلرژیها استفاده میشود؛ اما همچنان راه طولانی ای تا تجویز مدفوع برای جلوگیری از افزایش سن در انسان وجود دارد و به مطالعات بیشتری در این مورد نیاز است.
پائول راس (Paul Ross)، مدیر مرکز تحقیقات “ APC Microbiome” در ایرلند، امیدوار است که این یافتهها در آینده به درمان میکروبی برای جلوگیری از پیری مغز کمک کند.
منبع:
Nature Aging
- پیشنهاد بررسی و مطالعه :
- آخرین روش جهت تشخیص پارگی کیسه آب جنین با کمک کیت آمنی تست AMNI TEST
- همه چیز در مورد کیسه پارگی کیسه آب جنین یا پروم PROM
پیشنهاد بررسی: لوله وکیوم CBC K2, K3 لبویر – لوله لخته کلات بدون ژل(Clot Activator) لبویر – لوله وکیوم لخته ژل دار لبویر