تایید داروی تزریقی ماهیانه ایدز

ایدز یکی از بیماری های بسیار سخت و کشنده است که افراد زیادی در سراسر جهان درگیر آن هستند. در سال ۲۰۱۸ نزدیک به ۳۶,۴۰۰ نفر مبتلا جدید در ایالات متحده آمریکا با این بیماری زندگی می‌کردند. در سال ۲۰۱۹ حدود ۱.۷ میلیون نفر در سراسر جهان به ایدز مبتلا شدند، بنابراین درمان و پیشگیری از ابتلا به آن از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.

ایدز

این  ویروس باعث نقش سیستم ایمنی بدن انسان می شود. این ویروس با از بین بردن سلول‌های مهم بدن به نام لنفوسیت‌های T(تحت عنوان CD۴ مثبت) که کارش مبارزه با عفونت و بیماری است، سیستم ایمنی بدن را ضعیف می‌کند. هنگامی‌که تعداد لنفوسیت‌های تی در فرد آلوده به HIV تا حد معینی کاهش پیدا کند، شخص مستعد، ابتلا به مجموعه‌ای از بیماری‌ها می‌شود که در حالت معمول، بدن می‌تواند آن‌ها را مهار کند.

سازمان غذا و داروی آمریکا در مورد تایید داروی تزریقی ماهیانه ایدز (FDA) به تازگی دارویی تزریقی ماهیانه برای درمان HIV را مورد تایید قرار داده که باعث تغییر بزرگی در نحوه درمان ایدز ایجاد کرده است. می توان گفت که این دارو رقیب جدیدی برای قرص‌ها با مصرف روزانه محسوب می‌شود. این داروی جدید که به نام «Cabenuva» ثبت شده است، نمایانگر پیشرفت بسیار بزرگی در درمان ایدز است.

داروهای درمان ایدز

در حالی که چندین دارو برای درمان HIV وجود دارد، کمپانی «ViiV Healthcare» تزریق ماهیانه دارو را برای بیماران مناسب ‌تر تشخیص داده است. این کمپانی که بخش بزرگی از آن توسط شرکت «گلاکسواسمیت‌کلاین» کنترل می‌شود، با جمع‌آوری اطلاعات به این موضوع پی برده که از هر ۱۰ بیمار، ۹ نفر آن‌ها از تزریق دارو استقبال بهتری کرده اند تا اینکه روزانه قرص مصرف کنند.

رئیس بخش بیماری‌های عفونی در مرکز ارزیابی و تحقیقات دارویی FDA  “جان فارلی”، در بیانیه‌ای ذکر کرده است: این تاییدیه برای بیماران امکان تزریق ماهیانه دارو بجای مصرف روزانه آن را فراهم می‌کند. این روش درمانی می‌تواند جایگزین جدیدی برای کنترل بیماری در اختیار برخی بیماران قرار دهد.

پژوهش بالینی

ایدز و اچ آی وی

دو پژوهش بالینی با بیش از ۱۱۰۰ بیمار در ۱۶ کشور نشان می‌دهد که Cabenuva در دوره ۴۸ هفته‌ای به اندازه داروهای روزانه خوراکی در ضعیف کردن ویروس موثر می باشد.

طبق گفته FDA، بیماران ابتدا باید نسخه خوراکی این دارو را استفاده کنند و در ماه اول هم یک قرص دیگر مصرف کنند تا بعد از آن بتوانند ماهیانه آن را تزریق نمایند.

هزینه تهیه دارو

قیمت این دارو بسیار بالاست و هزینه ماهیانه آن در صورت درخواست بلندمدت به ۳۹۶۰ دلار نیز می‌رسد که در سال، بیش از ۴۷,۵۰۰ دلار می‌شود. اگر بیمار بخواهد فقط یکبار آن را تزریق کند، باید ۵,۴۹۰ دلار هزینه پرداخت کند. سخنگوی ViiV Healthcare اعلام کرده برای قرص خوراکی پیش از تزریق دارو، از بیماران هزینه‌ای دریافت نمی گردد و قیمت این داروی تزریقی با قرص‌های خوراکی موجود در بازار فرق چندانی ندارد.

این داروی تزریقی رقیب داروی «گیلیاد» محسوب می‌شود، این شرکت که چندین داروی درمان HIV در بازار عرضه کرده است. در سال ۲۰۱۹ داروهای مخصوص بیماری ایدز این شرکت درآمد ۱۷.۲ میلیارد دلاری برای آن در پی داشت که در مقایسه با سال ۲۰۱۸، ۱۲.۵ درصد افزایش پیدا کرده بود.

تاییدیه داروی تزریقی ماهیانه درمان ایدز یکسال دیرتر از انتظار ViiV صادر شده. در اواخر ۲۰۱۹ سازمان غذا و داروی آمریکا با انتشار نامه‌ای دلایل خود برای عدم تایید دارو را اعلام کرده بود که شامل مشکلات در شیمی، تولید و کنترل مورد استفاده در تعیین ایمنی، اثربخشی و کیفیت دارو می‌شد.

علائم عصبی شامل موارد زیر است:

  • فراموشی ناگهانی و گیج شدن
  • احساس ضعف
  • تغییرات رفتاری
  • تغییراتی در بینایی
  • تشنج و بیهوشی
  • بی حسی دست و پا
  • مشکل خوردن غذا
  • عدم تعادل بدن و اختلال در راه رفتن
  • سردرد
  • مشکلات روانی مثل افسردگی و اضطراب

افراد در معرض خطر ایدز

  • اشخاص که از سوزن آلوده برای تزریق دارو (مثل پنی سیلین) یا آزمایش خون استفاده می کنند.
  • نوزادانی که از مادران مبتلا به ایدز متولد می شوند.
  • روابط جنسی با فردی که ایدز دارد.
  • افرادی که خون آلوده به ویروس ایدز دریافت کنند (مثلا در اهدای خون).

آیا داشتن HIV به معنای ایدز است؟ 

HIV و ایدز عباراتی هستند که برای همگان به درستی تعریف نشده‌اند و بین معنای این دو واژه ابهام زیادی وجود دارد. عموم مردم به دلیل نداشتن آگاهی کافی تمایل به استفاده از HIV و ایدز به جای یکدیگر دارند.

اما در اصل معنای ایدز و  HIV با هم فرق دارند. ویروس نقص ایمنی انسان (HIV) ویروسی است که سلول های ایمنی بدن را ضعیف و تخریب می کند. و در نتیجه تخریب و از بین رفتن سلول های حیاتی بدن و افت ایمنی، باعث می شود بدن در برابر آسیب ها و عفونت ها آسیب پذیر می شود.

این دو اصطلاح با هم تفاوت دارند، هرچند در دید عموم ایدز و HIV به یک معنا استفاده می شوند. ایدز (سندرم نقص ایمنی اکتسابی) در واقع به سندرم مراحل نهایی بیماری HIV اشاره می کند. در مرحله ایدز که در واقع سومین و اخرین مرحله پیشروی بیماری HIV می باشد سیستم ایمنی فرد را بشدن ضعیف می کند.

کاهش ایدز در سطح جهان

ارزیابی ها نشان دهنده این است که با توجه به برنامه های همه جانبه برای کنترل بیماری ایدز خوشبختانه تعداد مبتلایان در سطح جهان سال به سال کمتر می شود که البته به همان میزان مرگ و میر ایدز هم کاهش یافته است.

شایان ذکر است که همچنان بیشترین آمار مرگ و میر ناشی از ایدز مربوط به کشورهای آفریقای جنوبی، موزامبیک، نامیبیا، زامبیا، زیمباوه و صحرای بزرگ آفریقا می باشد. داروهای ساخته جهت درمان ایدز می توانند به کاهش بار ویروسی، مبارزه با عفونت ها و بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا یاری برسانند. آنها می توانند ریسک افراد را  برای انتقال ایدز کاهش دهند.

اهداف داروهای ایدز

  • کنترل رشد ویروس
  • بهبود عملکرد سیستم ایمنی
  • متوقت یا کند کردن علائم
  • جلوگیری از انتقال ایدز به دیگران

آخرین آمار مرگ و میر سالیانه مربوط به سال گذشته است. متاسفانه در سال ۲۰۲۰ تقریبا ۶۸۰ هزار بیمار دچار ایدز در سراسر جهان جان خود را از دست دادند.

معرفی سایر مقالات:

کرونای انگلیسی را میتوان با آزمایش PCR تشخیص داد؟

تست توبرکولین | تشخیص پوستی سل

آمنیوسنتز و CVS (نمونه برداری از پرزهای جفتی) | غربالگری بارداری

ماجرای آلرژی به واکسن کرونا فایزر و صدور مجوز مصرف اورژانسی

ماسک‌های گرافنی ضدویروس تولید انبوه میشوند

گیاهانی که سرطان پروستات را از بین میبرند

راهنمای خرید تجهیزات آزمایشگاهی و اقلام مصرفی

هفته ملی دیابت فرصتی برای آگاهی بخشی

تشخیص سرطان با آزمایش بزاق!

تشخیص آلزایمر ۷ سال قبل از بروز اولین علائم