آزمایش CRP چیست؟
آزمایش پروتئین واکنشی C (CRP) برای تشخیص التهاب در بدن درخواست می شود. التهاب می تواند ناشی از شرایطی مانند، عفونت یا اختلالات خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید یا بیماری التهابی روده باشد. CRP پروتئینی است که توسط کبد ساخته شده و وارد جریان خون می شود. هنگامی که التهاب یا عفونت در بدن وجود دارد سطح این پروتئین در خون ممکن است بالاتر باشد. از آنجایی که سطح CRP اغلب قبل از بروز علائم درد یا تب بالا میرود و با بهبودی کاهش مییابد، آزمایش CRP برای ردیابی عفونت مفید است.
از آنجایی که CRP بخشی از سیستم ایمنی است، هر زمان که در بدن التهاب وجود داشته باشد، سطح آن افزایش می یابد. اما این آزمایش نشان نمی دهد که منشا التهاب کجاست یا چه چیزی باعث آن شده است.
پارس پیوند، مشاور شما در تامین مواد مصرفی آزمایشگاه
برای خرید کیت CRP در فستیوال فروش پارس پیوند با مشاوران ما در تماس باشید.
راه های تماس با ما:
- شماره تلفن شرکت:021-40660490-5
- داخلی: 1053، 1055، 1056، 1058
- شماره های واتساپ: 09101701080, 09103146893, 09103147287, 09036641890
- دایرکت اینستاگرام: @parspeyvand
آزمایش CRP با حساسیت بالا (hs-CRP) ممکن است برای اندازه گیری خطر بیماری قلبی استفاده شود. آزمایش CRP با حساسیت بالا (hs-CRP) می تواند تغییرات بسیار کمی را در سطوح CRP نسبت به آزمایش CRP معمولی پیدا کند. در حالی که هر دو آزمایش سطوح یک مولکول را در خون اندازه گیری می کنند، آزمایش hs-CRP با آزمایش CRP متفاوت است.
تست hs-CRP افزایش اندک CRP را در جریان خون تشخیص می دهد. به طور کلی سطوح پایین تر مولکول CRP را نسبت به آزمایش CRP اندازه گیری می کند.
پزشکان از آزمایش hs-CRP برای ارزیابی خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و سایر بیماری های قلبی در یک فرد سالم استفاده می کنند.
برخی از شرایط و عواملی که ممکن است باعث افزایش سطح hs-CRP شوند عبارتند از:
- سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
- آترواسکلروز
- دیابت
- سبک زندگی بی تحرک
آزمایش CRP در چه مواقعی انجام می شود؟
پزشک ممکن است این آزمایش را در صورت مشکوک بودن به موارد زیر توصیه کند:
در بیماری های ایجاد کننده التهاب، مانند آرتریت روماتوئید، لوپوس یا بیماری التهابی روده (بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو) آزمایشCRP می تواند به تأیید وجود التهاب در بدن کمک کند.
سطح CRP در دوران بارداری در مواردی که شک به پارگی زودرس کیسه آمنیون وجود دارد، درخواست می شود.
چه آزمایش های دیگری اغلب هم زمان با آزمایش CRP درخواست می شوند؟
از آنجایی که آزمایش CRP فقط وجود التهاب را تشخیص می دهد اما علت آن را مشخص نمی کند، پزشکان اغلب آزمایش های بیشتری را برای تشخیص نهایی تجویز می کند. این آزمایش ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
آزمایش نرخ رسوب گلبول قرمز (ESR). مانند CRP، این آزمایش وجود التهاب را تشخیص می دهد اما به اندازه CRP حساس نیست. اما انجام آن آسان است و اطلاعات بیشتری به پزشک می دهد.
آزمایش آنتی بادی ضد هسته ای (ANA). تست ANA اتو آنتی بادی هایی را که به سلول های بدن حمله می کنند را اندازه گیری می کند. آزمایش آنتی بادی ضد هسته ای (ANA) در تشخیص برخی بیماری های خودایمنی مانند لوپوس مهم است.
فاکتور روماتوئید (RF). این آزمایش برای کمک به تشخیص و نظارت بر آرتریت روماتوئید انجام می شود.
آنتی بادی های پپتید سیترولین دار ضد حلقه ای (ضد CCP). این آزمایش برای کمک به تشخیص و نظارت بر آرتریت روماتوئید انجام می شود.
آزمایش CRP چگونه تفسیر می شود؟
نتایج آزمایش ممکن است بسته به سن، جنسیت، سابقه سلامتی و موارد دیگر متفاوت باشد.
محدوده طبیعی این آزمایش به آزمایشگاه و روش مورد استفاده در آزمایشگاه بستگی دارد. به طور کلی، سطح CRP کمتر از 10 میلی گرم در لیتر (mg/L) نرمال در نظر گرفته می شود. اگر سطح CRP در خون بالاتر از آن باشد، ممکن است به این معنی باشد که بدن نسبت به چیزی واکنش التهابی نشان می دهد. آزمایشات بیشتری برای کشف علت ایجاد التهاب مورد نیاز است.
افزایش CRP چه علائمی ایجاد می کند؟
علائم افزایش سطح CRP بستگی به شرایط زمینه ای دارد که باعث ایجاد آنها شده است.
با این حال، بسیاری از افراد مبتلا به عفونتهای متوسط، آسیبها یا شرایطی که باعث التهاب مزمن میشوند ممکن است علائم مشابهی را تجربه کنند. این علائم شامل موارد زیر هستند:
- خستگی غیر قابل توضیح
- درد
- سفتی عضلات، درد و ضعف
- تب پایین
- لرز
- سردرد
- حالت تهوع، از دست دادن اشتها و سوء هاضمه
- مشکل در خواب یا بی خوابی
- کاهش وزن غیر قابل توضیح
افرادی که سطح CRP بسیار بالایی دارند اغلب دچار عفونت حاد می شوند.
علائم عفونت حاد عبارتند از:
- تب شدید
- ضربان قلب سریع
- تعریق غیرقابل کنترل، لرز
- استفراغ غیرقابل کنترل یا مداوم، اسهال
- مشکل در تنفس
- راش یا کهیر
- لب ها، دهان و پوست خشک شده
- سرگیجه یا سبکی سر
- سردرد شدید، بدن درد
- از دست دادن هوشیاری
برخی از افراد مبتلا به CRP بالا ممکن است علائم کمی داشته باشند یا علائمی نداشته باشند، به خصوص در مراحل اولیه بیماری قلبی.
افزایش مزمن سطح CRP اغلب نشانه آرتریت روماتوئید یا آرتریت عفونی است که زمانی رخ می دهد که یک مفصل عفونی می شود.
افزایش قابل توجه سطح CRP معمولاً با عفونت های شدید مانند عفونت های باکتریایی یا قارچی رخ می دهد. عفونت باکتریایی مسئول حدود 90 درصد مواردی است که سطوح CRP بالاتر از 50 میلی گرم در لیتر را شامل می شود.
گاهی اوقات، سطوح بالاتری نیز با برخی سرطانها و سایر شرایطی که میتوانند باعث التهاب قابل توجهی شوند، رخ میدهد.
عوامل زیر نیز می توانند تفسیر سطوح CRP را چالش برانگیز کنند:
سبک زندگی: افرادی که سیگار می کشند، چاق هستند یا ورزش کمی انجام می دهند ممکن است سطح CRP بالاتر از حد طبیعی داشته باشند.
صدمات جزئی یا عفونت: این شرایط ممکن است به طور موقت سطح CRP را افزایش داده و سایر شرایط بالقوه مانند دیابت یا IBD را پنهان کند.
شرایط مزمن: شرایطی که باعث التهاب مداوم، از جمله بیماریهای خودایمنی میشود، ممکن است سایر علل احتمالی افزایش CRP، مانند عفونت جزئی را بپوشاند.
سطح استروژن: داروهای مبتنی بر استروژن مانند قرص های ضد بارداری و داروهای جایگزین هورمون ممکن است سطح CRP را افزایش دهند.
بارداری: بارداری می تواند سطوح CRP را افزایش دهد.
با این حال همانطور که اشاره شد، صرف نظر از هر عامل خارجی دیگر، سطوح CRP بالای 10 میلی گرم در لیتر معمولاً نشان دهنده یک مشکل التهابی زمینه ای است.