مقالات

پتری دیش چیست و چه کاربردی دارد؟

پتری دیش، پلیت کشت میکروبی

پتری دیش یا پلیت که به عنوان ظرف کشت میکروبی نیز شناخته می شود، ظرفی کم عمق و شفاف است که برای نگهداری محیط رشد برای پرورش سلول ها استفاده می شود. در ابتدا برای کشت سلول های باکتری ها، قارچ ها و خزه های کوچک طراحی شده بود

پتری دیش امکان کشت میکروارگانیسم ها را فراهم می کند در حالی که آنها را از آلاینده های موجود در هوا جدا می کند، بنابراین از آلودگی متقابل جلوگیری می کند. علاوه بر این، ماهیت شفاف ظرف، دید اخل آن را تضمین می کند و محققان را قادر می سازد تا رشد و رفتار میکروارگانیسم ها را مشاهده و نظارت کنند.

پارس پیوند، مشاور شما در تامین مواد مصرفی آزمایشگاه

برای خرید انواع پتری دیش، پلیت 10 سانت استریل سه خانه، پلیت 8 سانت دو خانه، پلیت 6 سانت استریل و پلیت 8 سانت استریل سه خانه در فستیوال فروش پارس پیوند با مشاوران ما در تماس باشید.

راه های تماس با ما:

  • شماره تلفن شرکت:5-40660490-021
  • داخلی: 1053، 1055، 1056، 1058
  • شماره های واتساپ: 09101701080, 09103146893, 09103147287, 09036641890

دایرکت اینستاگرام: parspeyvand@

تاریخچه:

اختراع – 1887

نام پتری دیش از نام باکتری شناس آلمانی جولیوس ریچارد پتری گرفته شده است. پتری به عنوان یک پزشک نظامی برای ارتش آلمان کار می کرد و در سال 1887 به آزمایشگاهی در اداره بهداشت امپراتوری برلین منصوب شد. دانشمندی به نام رابرت کخ آزمایشگاه را اداره می کرد و به دنبال یک روش کشت قابل اعتماد برای رشد تعداد زیادی باکتری بود.

بسیاری از روش‌های قبلی برای رشد باکتری‌ها به هوا باز شد که منجر به آلودگی متقابل شد. پتری ظرفی را اختراع کرد که بسیار شبیه به چیزی است که امروز با آن آشنا هستیم. او این اختراع را به نام خود نامگذاری کرد و در ادامه مقاله ای 300 کلمه ای در مورد نحوه استفاده از ظرف نوشت.

شناسایی باکتری طاعون – 1894

طی شیوع دیگری از طاعون در سال 1894 در آسیا، یک باکتری شناس سوئیسی-فرانسوی به نام الکساندر یرسین متوجه شد که باکتری یرسینیا پستیس مسئول این بیماری است. یرسین از تکنیک فرضیات کخ برای کشت باکتری در ظرف پتری استفاده کرد. او همچنین متوجه شد که کدام محیط کشت رشد باسیل را بهینه کرده است، در نتیجه به دانشمندان اجازه می دهد شرایط مشابه را در آزمایشگاه خود بازتولید کنند و میکروارگانیسم را مطالعه کنند.

کشف پنی سیلین – 1928

شاید یکی از معروف ترین اکتشافات دارویی که می توان ظرف پتری را به آن نسبت داد، پنی سیلین باشد. الکساندر فلمینگ، پروفسور باکتری شناسی در بیمارستان سنت مری در لندن، شروع به تفکیک ظروف پتری خود که حاوی استافیلوکوک بود، کرد.

فلمینگ متوجه یک چیز غیرعادی در مورد یکی از ظروف پتری خود شد، زیرا با کلنی‌هایی جدا از ناحیه‌ای که لکه‌ای از کپک در آن رشد می‌کرد، پر شده بود. آن منطقه در اطراف قالب، که بعداً به عنوان یک سویه نادر از Penicillium notatum شناسایی شد، و فلمینگ سپس به این نتیجه رسید که “عصاره کپک” قادر به کشتن باکتری ها است.

دستیاران فلمینگ استوارت کرادوک و فردریک ریدلی سپس توانستند پنی سیلین خالص را از به اصطلاح عصاره کپک جدا کنند.

ظرف پتری هوشمند 2011

در سال 2011، محققان مؤسسه فناوری کالیفرنیا (Caltech) با ایجاد یک پلت فرم مصنوعی که از آن به عنوان ظرف پتری “هوشمند” یا ePetri یاد می شود، نحوه تصویربرداری از کشت های سلولی را تغییر دادند. ePetri به گونه ای طراحی شده است که نیاز به میکروسکوپ های حجیم را از بین ببرد و زمان کار انسان را به میزان قابل توجهی کاهش دهد و در عین حال نحوه ثبت رشد کشت را بهبود بخشد. یک دوربین کوچک در ظرف می‌تواند داده‌ها را از ظرف ePetri ارسال کند و آن‌ها را با یک اتصال کابلی به کامپیوتری خارج از انکوباتور منتقل کند. گفته می شود که این کار باعث صرفه جویی در زمان و کاهش خطرات آلودگی می شود.

پتری دیش در آزمایشگاه چه کاربردی دارد؟

کاربرد اصلی پتری دیش فراهم کردن فضای ذخیره سازی و امکان مشاهده آسان کشت های سلولی است. شفافیت ظرف، نظارت بر مراحل رشد میکروارگانیسم ها را بدون انتقال به صفحه میکروسکوپی ساده می کند.

انواع پتری دیش:

بر اساس شکل: پتری دیش ها معمولاً دایره ای هستند، اما ظروف مربعی و مستطیلی شکل نیز موجود است. قطر پتری دیش می تواند بین 30 تا 200 میلی متر باشد.

بر اساس قابلیت استفاده: پتری دیش را می توان بسته به مواد استفاده شده در ساخت آنها به دو دسته قابل استفاده مجدد یا یکبار مصرف طبقه بندی کرد. ظروف قابل استفاده مجدد بادوام هستند و می توانند در برابر روش های مکرر استریلیزاسیون، مقاومت کنند.

بر اساس مواد ساخته شده: پتری دیش می تواند از مواد مختلفی از جمله شیشه، پلی استایرن، پلی پروپیلن، استات سلولز و نیتریل ساخته شود.

بر اساس تعداد محفظه ها: برخی از پتری دیش ها دارای محفظه هایی هستند که امکان تهیه چند محیط کشت را در یک صفحه واحد فراهم می کند. این ظروف ممکن است 2 تا 4 محفظه داشته باشند که انعطاف پذیری در انجام آزمایش های مختلف به طور همزمان را فراهم می کند.

دو نوع پتری دیش که معمولاً در آزمایشگاه‌های بیولوژیکی استفاده می‌شود به شرح زیر وجود دارد:

  1. پتری دیش شیشه ای

پتری دیش شیشه ای که می توان آن را در اتوکلاو استریل کرد Glass Petri Dishes نام دارد. این نوع ظرف قابل استفاده مجدد است. این نوع پتری دیش برای مقاومت در برابر استریل کردن مجدد و شستشوی چندگانه طراحی شده. شیشه های کوارتز و بوروسیلیکات در برابر شوک حرارتی مقاومت بالایی دارند.

  1. پتری دیش پلاستیکی

پتری دیش پلاستیکی یک انتخاب عالی برای کارهایی است که در آن موضوع آلودگی متقاطع وجود دارد. پتری دیش از پلاستیک شفاف یا شیشه بوروسیلیکات (معمولا پلی کربنات یا پلی استایرن) ساخته شده و دارای اندازه های متعددی است. این ظروف قابل استفاده مجدد یا یکبار مصرف هستند. انواع قابل استفاده مجدد می توانند در برابر فرآیندهای استریلیزاسیون مکرر مقاومت کنند.

این انواع مختلف پتری دیش نیازهای تحقیقاتی، آزمایشگاهی و تجربی مختلفی را برآورده می‌کند و گزینه‌هایی را در اختیار دانشمندان و محققان قرار می‌دهد که متناسب با نیازهای خاص آنها باشد.

پتری دیش از چه قسمت هایی تشکیل شده است؟

پتری دیش یک ظرف شفاف با درب/پوشش است. معمولاً برای آب بندی پتری دیش از پارافیلم استفاده می شود. قسمت پایینی پتری دیش بزرگتر است که محیط کشت را نگه می دارد. برای جلوگیری از ریختن محیط کشت، معمولاً لبه کمی برآمدگی دارد. برچسب گذاری با تاریخ، نام نمونه، نوع محیط استفاده شده یا هر اطلاعات مرتبط دیگری روی ظرف زیری انجام می شود. به همین ترتیب، درب/پوشش قسمت کوچکتر پتری دیش است. درب پتری دیش از محیط در برابر آلودگی و از دست دادن رطوبت محافظت می کند. درب پتری دیش نیز مانند ظرف پایینی شفاف است که امکان مشاهده آسان نمونه های داخل ظرف را فراهم می کند.

مزایای استفاده از پتری دیش در آزمایشگاه چیست؟

  • فضای ذخیره سازی برای کشت سلول ها را فراهم می کند.
  • به جلوگیری از گسترش آلودگی کمک می کند.
  • در اندازه ها و اشکال مختلف موجود است که کاربرد آن را گسترده تر می کند.
  • شفاف بودن پتری دیش به مشاهده سلول های داخل آن بدون نیاز به برداشتن درب کمک می کند.
  • قابلیت استفاده مجدد پس از استریل کردن یکی دیگر از مزایای استفاده از پتری دیش شیشه ای است

محدودیت های استفاده از پتری دیش چیست؟

  • یکی از محدودیت های استفاده از پتری دیش نیاز به کاربران ماهر است. در غیر این صورت، احتمال آلودگی همیشه وجود دارد.
  • مواد مورد استفاده در ساخت پتری دیش نیز محدودیت دیگری است. پلاستیک و شیشه ممکن است سازگار با محیط زیست نباشند یا بر آزمایش‌های مربوط به سلول‌های حساس تأثیر بگذارند.