آزمایش برداشت تیروییدی (T3-uptake)
نام آنالیت
T3-uptake
نام های دیگر
Resin Tri idothyronine Uptake, Resin Uptake Ratio, T3 Resin Uptake
ساختمان و متابولیسم هورمون های تیروییدی
هورمون های تیروئیدی به دلیل حلالیت کم در محیط آبی بطور عمده به پروتئین های حامل مانند Alb-TBG و پره آلبومین متصل می شوند. در سنجش میزان تام هورمون های تیروئیدی چنانچه افزایش میزان تام هورمون با افزایش پروتئین های حامل و یا کاهش میزان پروتئین های حامل همراه باشد با ثابت ماندن بخش آزاد و فعالیت فیزیولوژیک طبیعی، فرد مشکل تیروئیدی نخواهد داشت.
به عبارت دیگر تغییر صحیح میزان تام هورمون های تیروئیدی به روشن بودن وضعیت پروتئین های حامل دارد. لذا آزمون های مختلفی برای تخمین میزان این پروتئین ها طراحی شده اند از جمله آزمون برداشت تیروئیدی.
معرفی آزمایش، کاربرد بالینی
T3RU یک اندازهگیری غیر مستقیم محلهای اتصال اشباع نشده بر روی گلوبولین اتصالی تیروئید (TBG) میباشد ولی سطوح T3 سرم را اندازهگیری نمیکند. در ابتدا در کاوش T3RU از گلبول های قرمز خون استفاده میشد ولی بعداً گلبول های قرمز جای خود را به رزین (resin) دادند. در سال های اخیر تست های بهتری در دسترس قرار گرفته اند و استفاده از T3RU کاهش یافته است.
80% از هورمون تیروکسین (T4) به صورت متصل با پروتئین TBG در خون گردش می کند و کمتر از 20 % آن متصل با پرآلبومین و آلبومین می باشند و تنها 03 /0% از T4 و 3 /0% از T3 به طور آزاد در خون وجود دارند. شایان ذکر است که همین مقادیر بسیار اندک هستند که از نظر متابولیک فعال بوده و بر روی گیرنده های سلولی اثر می کنند.
از آنجایی که در روش های اندازه گیری T4، مقادیر هورمون متصل و آزاد، هر دو منظور می شوند و این میزان با غلظت TBG سرمی بستگی پیدا می کند و باز بخاطر اینکه این پروتئین در بعضی حالات از جمله حاملگی، مصرف هورمون های استروئیدی و بعضی داروها تغییر پیدا می کند، بهتر است جهت تفسیر آزمایش T4، عددT3RU T3Uptake را نیز در نظر گرفت. آزمایش T3RU به طور مستقیم با TBG غیر اشباع سرم بستگی پیدا می کند، به این معنی که درصد TBGهای خالی از T4 که معیاری از T4 آزاد سرم می باشد را بررسی می نماید. FTI یا اندکس T4آزاد از حاصل ضرب T4 توتال در T3RU بخش بر 100 بدست می آید.
اساس روش متداول
مخلوطی از تیروکسین سرم و تیروکسین نشاندار با آنتی بادی موجود در محیط با هم رقابت میکنند. تیروکسین آزاد قادر به اتصال به پروتئین های حامل و آنتی بادی است ولی تیروکسین نشاندار فقط به آنتی بادی متصل است و نمی تواند به پروتئین های حامل وصل شود، لذا هر قدر پروتئین های حامل بیشتر باشد، تیروکسین آزاد به پروتئین حامل متصل شده و تیروکسین نشاندار بیشتری به آنتی بادی وصل میشود و میزان پروتئین های حامل با کمپلکس نشاندار رابطه عکس دارد.
در چه شرایطی پاسخ T3-uptakeافزایش می یابد؟
پر کاری تیروئید، هیپر تیروکسینمی دیس آلبومینمی فامیلی، بیماری کوشینگ، سوء تغذیه پروتئین، بیماری کبدی مزمن، جراحی، سرطان پیشرفته کبد، هیپر تیروئیدی کاذب، نارسایی کلیه، سندروم نفروتیک، درمان با فنی توئین، درمان با هپارین، اورمی، دوز بالای سالسیلات ها و آنتی بیوتیک ها.
در چه شرایطی آزمایش T3-uptakeکاهش می یابد؟
کم کاری تیروئید، حاملگی (بویژه در سه ماه سوم)، سطوح افزایش یافته استروژن، استروژن درمانی، هیپر پروتئینمی مادرزادی، هپاتیت حاد و داروهایی که تخمک گذاری را مهار می کنند.
روش مرجع: RIA
روش ارجح: RIA رقابتی
روش های دیگر: ایمونواسی های دیگر مثل آنزیم – فلوئورسنت، الکترو کمی لومینوسانس، resin sponge uptake، charcoal bead uptake
نوع نمونه قابل اندازه گیری
سرم یا پلاسما در دمای ۸-۲ دو روز و برای مدت بیشتر در ۲۰- درجه ثابت است.
مقادیر مرجع
- مردان: %27 – %37
- زنان: %20 – %37
- نوزادان: %25 – %37