پلاسما درمانی وکاهش ۵۰ درصدی مرگ بیماران بدحال مبتلا به کووید 19
مدیرعامل سازمان انتقال خون از نتایج مثبت حاصل از پلاسما درمانی بیماران کرونا خبر داد و گفت: این آمار برای ما امیدوار کننده بود و سبب شد که کارآزمایی بالینی دوم را مبتنی بر مصرف پلاسما در ۲۴ساعت اول بستری در بیماران بدحال شروع کنیم.
به گزارش روابط عمومی سازمان انتقال خون؛ دکتر پیمان عشقی در نشست ویدئوکنفرانسی با خبرنگاران همزمان با روز جهانی اهداکنندگان خون درباره نتایج حاصل از پلاسما درمانی بیماران کرونا، گفت: کارآزمایی اول پلاسما درمانی به پایان رسید و نتایج خوبی داشت. نتایج بهتر از آن چیزی بود که حدس میزدیم.
وی در توضیح نتایج کارآزمایی پلاسمادرمانی بیماران کرونا افزود: به صورت اجمالی باید بگویم که در این کارآزمایی حدود ۲۰۰ بیمار کرونا تحت پلاسمادرمانی قرار گرفتند. تقریبا این بیماران در سن، نوع بیماری و شدت بیماری مشابه بودند. بر اساس نتایج حاصل شده، مرگ و میر ناشی از کرونا در آن دسته از بیمارانی که پلاسما دریافت کرده بودند، تقریبا ۵۰ درصد کاهش یافت. مدت اقامت در بیمارستان نیز در بیمارانی که تحت پلاسمادرمانی قرار گرفتند، حدود ۳۰ درصد کاهش یافت.
وی همچنین افزود: بیماران بسیار بدحال نیز که دسته دیگری از بیماران بودند و در آی سی یو شرایط ویژهای داشتند، زمانی که پلاسما به موقع و سریع به آنها رسیده بود، میزان مرگ و میرشان حداقل ۵۰ درصد کاهش یافت.
آغاز پلاسما درمانی بیماران کرونا در استانهای قرمز
مدیرعامل سازمان انتقال خون ادامه داد: در مجموع این آمار برای خود ما امیدوار کننده بود و سبب شد که سازمان انتقال خون کارآزمایی بالینی دوم را مبتنی بر مصرف پلاسما در ۲۴ ساعت اول بستری در بیماران بدحال شروع کند. این کار را در استانهای قرمز کرونا، شامل استانهای خوزستان، بندرعباس و سیستان و بلوچستان شروع کردیم. حدود ۶۰ بیمار نیز وارد کارآزمایی شدند.
تفاوت این کارآزمایی با کارآزمایی اول آن است که اکنون پلاسمای بهبودیافتگان کرونا را به میزان کافی در اختیار داریم و در کارآزمایی اول پلاسما این افراد را چندان در اختیار نداشتیم.
شایعه ها درباره پلاسما درمانی
وی درباره شایعه پلاسما فروشی نیز گفت: شایعه پلاسما فروشی سازمان انتقال خون و پلاسماگیری برای تولید دارو کذب است. کیسه های پلاسماگیری از بهبود یافتگان فقط برای انتقال به بیماران کووید ۱۹ است.
کسانی که این شایعات را می سازند و بهبود یافتگان را از اهدای پلاسما دلسرد می کنند. در مقابل نرسیدن پلاسمای بهبود یافتگان کرونا به شهرهای دوردست مثل خرمشهر، سوسنگرد و میناب مسئول هستند. زیرا انتقال پلاسما کار ساده ای نیست؛ پلاسما باید در کانتینرهای با دمای زیر ۲۵ درجه منتقل شود و امکان انتقال پلاسما در این شرایط از مثلا مشهد به خرمشهر وجود ندارد.
وی درباره سرنوشت پالایشگاه خون در ایران نیز گفت: در مورد پالایشگاه خون در کشور نیز هیچ خبر جدیدی ندارم. برخی شرکتهای خصوصی ادعا کرده بودند که پالایشگاه خون می سازند اما فعالیت آنها در حد تولید صنعتی نبوده که امیدواریم بتوانند در آینده به اهداف خود برسند.